Chinuiţi ore în şir în soare, înfometaţi şi însetaţi, poneii au devenit o afacere pe litoral. Uneori, proprietarii ţin animalele de dimineaţă până seara pe plaje şi pe faleze ca să plimbe turiştii contra unei sume negociabile, care porneşte de la 20 de lei pentru câteva minute.
"Pe plajă este destul de neplăcut lângă cearşaf să treacă poneiul pe lângă tine, dar în parc cred că e un loc potrivit pentru aşa ceva", spun turistii.
Zeadin Murat, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor din Constanţa: Ca şi oamenii aceste animale suferă atât de cald cât şi de frig. Să stea la umbră, să aibă apă la dispoziţie.
Anul acesta, comercianţii au fost vânaţi de autorităţi. 10 dintre ei au fost avertizaţi, iar celor care au recidivat, patru la număr, le-au fost confiscaţi poneii.
Ionuţ Corneliu Pripişi, şeful Corpului de Control al Primăriei Constanţa: Acţiunea este îndreptată către comerţul care se desfăşoară pe domeniul public MUSCA împreună cu poliţia naţională şi cu delfinariul, care asigură găzduirea şi serviciile veterinare pentru ponei, am procedat la confiscarea poneilor, amenzile fiind aplicate de jandarmerie şi de poliţia naţională.
Veronica Antone, muzeograf al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii: Ne aflăm în padocul de cai unde găzduim în acest moment trei exemplare de ponei confiscate de pe domeniul public.
Proprietarii lor au de plătit şi amendă: 500 de lei fiecare. Doar unul a făcut-o până acum. În Eforie, primăria nu a confiscat decât şeile cabalinelor. Asta nu a fost o problemă pentru proprietarii lor. Au cumpărat altele şi s-au întors pe aleile din staţiune.
Discuţie reporter - comerciant:
-Ai autorizaţie pentru ponei?
-Ia du-te cu camera că nu-ţi arăt!
- Ai autorizaţie?
- Da nu-ţi arăt ţie!
Singura primărie de pe litoral care a dat aviz pentru plimbarea turiştilor cu poneii este cea din Mangalia.
reporteri: Luiza Nicolae, Paul Greavu, Adrian Herţa
operatori: Mihai Ciobanu, Cătălin Vârban, Cristian Caciauna