În comuna Andrăşeşti din judeţul Ialomiţa locuiesc 2.200 de oameni. De când se ştiu, în satul lor nu a existat apă curentă. Cu toţi sperau că problema se va rezolva în 2009 când în comună muncitorii lucrau de zor la reţeaua de canalizare. Lipsa fondurilor a oprit însă repede lucrările.
Unii mai înstăriţi nu au aşteptat niciodată mila statului. Nea Stelică şi-a automatizat fântâna încă de acum 30 de ani, când nimeni nu visa la aşa ceva.
"S-a întâlnit băiatul meu, că a fost coleg, cu vicele. Astă primăvară. Vicele foarte vesel, cu nişte hârtii în mână. Am obţinut aprobare, gata! Băgîm apă, terminăm instalaţia! A trecut un an nu a făcut nimic!".
Primarul din Andrăşeşti nu renunţă însă la planuri. Le-a promis din nou oamenilor că anul viitor sistemul de canalizare va funcţiona şi că ei vor avea şi apă curentă.
Ionel Uşurelu, primarul comunei Andrăşeşti: "E clar cu bani comunitari, de la noi de la localitate, nu reuşim să facem această canalizare. Trebuie să facem un proiect cu fonduri europene.
Şi în satul Mărculeşti, ţevile de canalizare zac abandonate, în mijlocul comunei şi în curtea primăriei. Au rămas aşa tot din 2009, când primarul de atunci le promisese că satul va intra în lumea civilizată. Vorbe frumoase le-a spus şi noul primar, însă bani suficienţi ca să pună la punct sistemul deocamdată nu sunt.
Sorin Ciriblan, primarul comunei Mărculeşti: "Banii aceştia sunt de la Ministerul Dezvoltării, deci nu este cu fonduri europene. Aici e necazul şi în funcţie de cum sunt banii la Guvern, primim şi noi, în fiecare an, sume mici".
Pe localnici nu îi interesează însă aceste probleme. Ei ştiu una şi bună. La ei în sat nu a fost niciodată canalizare.
Chiar şi cu reţeaua de canalizare pusă în funcţiune, problema oamenilor nu se va rezolva pe deplin. În zonă este nevoie şi de o staţie de epurare a apelor uzate. Un alt proiect început, care a rămas doar pe hârtie.
Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: "Această contrucţie ar fi trebuit să fie, încă de acum 4 ani, o staţie de epurare care să deservească satul şi comuna Mărculeşti. Din lipsă de fonduri, însă, lucrările au fost abandonate la acest stadiu".
Nici la nivel naţional, România nu stă mai bine. Dintre cele opt milioane şi jumătate de locuinţe aflate pe teritoriul ţării doar 5,5 milioane au reţea de canalizare.
Situaţia cea mai gravă este în Olt Vaslui şi Botoşani. La polul opus se află judeţene Constan'a, Braşov, Timiş, dar şi municipiul Bucureşti.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea