Familia Buţincu a venit din Bucureşti într-un concediu de şase zile, la Corbu. Este un loc diferit, departe de aglomeraţie, cu o plajă mare, superbă, spune Cristina Buţincu. A mai fost aici cu soţul şi copilul dar nu a plătit niciodată un permis pentru a intra în Rezervaţie.
Cristina Buţincu, turist: Am auzit, ieri, ceva. Nu ştiu exact. Am văzut...am fost un pic mai încolo şi era ceva.
Este vorba despre un panou montat la intrarea în Rezervaţie prin care turiştii sunt informaţi că trebuie să aibă permis. Şi atât. Nu se explică şi cum se poate obţine permisul.
"O să ne interesăm dacă o să avem unde. După cum vedeţi, nu prea există aici locuri amenajate unde să putem plăti", a spus un turist.
Până acum, ca să achite taxa, turiştii erau nevoiţi să bată drumul până la Tulcea, la sediul Administraţiei Rezervaţiei Bisfera Deltei Dunării. Era singura modalitate de a face plajă sau de a pescui în legalitate. Vineri însă, pe site-ul instituţiei a fost lansată o aplicaţie cu ajutorul căreia permisele pot fi achitate on-line.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Spre exemplu, un turist care doreşte să petreacă o zi pe plaja din Corbu, trebuie să acceseze acest link. I se cer o serie de informaţii pe care trebuie să le completeze iar, după ce a confirmat plata cu cardul, pe telefonul mobil va primi un mesaj. Este dovada faptului că şi-a cumpărat permisul
Documentul poate fi scos la imprimantă ori se poate păstra în format electronic pe telefon, tabletă sau laptop. Turiştii spun că vor intra pe site-ul Administraţiei Rezervaţiei şi se vor interesa cât şi cum trebuie să plătească pentru a nu fi amendaţi.
Pentru o zi petrecută pe plajă, un turist trebuie să achite cinci lei. Zece lei pe zi costă accesul cu maşina iar o partidă de pescuit ajunge la 30 de lei pe an.
Turist: "Cinci lei de persoană... Aaaaa, atunci o să plătim. Dar nu ştiam. Chiar nu ştiam!".
Guvernatorul Deltei a declarat că se vor face controale şi că vor exista şi alte modalităţi de plată a permiselor.
Lucian Simion, guvernatorul Deltei Dunării: Controalele se fac permanent pentru că Comisaroatele funcţionale, cele cinci comisariate sunt în program permanent. Chiar şi pe permisele noi ce vor fi eliberate cu un cod de siguranţă care va fi citit pe aplicaţia aceea pe care o au pe telefoanele mobile. Sper, într-o lună jumătate să aibî automat şi la Corbu, un automat pentru permise, în afară de facilitatea on line
Cu noul sistem de plată on line se vor putea întocmi şi rapoarte privind turismul în zonele protejate. Amenzile pentru nerespectarea regulilor sunt cuprinse între 70 şi 3.000 de lei.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna
Preţul permiselor
pentru turişti: 5 lei/persoană/zi;
pentru autovehicule: 10 lei/autovehicul/zi; 100 lei autovehicul/an.
pentru ambarcaţiuni: 20 lei/ambarcaţiune/sejur; 100 lei/ambarcaţiune/an