Pe Ioan Ignat l-am găsit în laboratorul de fizică al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân. Deşi a terminat clasa a X-a, el rezolva o problemă care până şi colegilor lui mai mari le-ar fi dat bătăi de cap. La numai 17 ani, elevul a obţinut deja numeroase premii şi medalii la concursurile la care a participat.
Ca să continuie pe drumul ales şi, bineînţeles, ca să obţină o bursă de studii la o universitate de prestigiu din străinătate, Ioan este conştient că trebuie să înveţe cât e ziua de lungă. Asta în timp ce, mulţi dintre colegii lui se bucură de vacanţa de vară. Dar nu este singurul pentru care studiul este mai important decât orice altă activitate. Pe Diana Anastase am întâlnit-o în biblioteca liceului. Ea se pregăteşte temeinic pentru olimpiada internaţională la chimie. Şi, pe lângă cele cinci ore dedicate, zilnic, studiului, Diana este şi voluntar la Crucea Roşie.
"În acest moment, de exemplu, avem câteva grupuri de elevi în şcoli de vară, unele în străinătate, altele în ţară, cursuri de limba germană, engleză, în statele respective", a spus Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.
Succesul unui premiu se consumă în câteva minute, dar se pregăteşte în ani de studiu, astfel că o performanţă notabilă se obţine printr-o muncă asiduuă.
Cu alte cuvinte, pentru aceşti elevi nu există timp liber, distracţii de sezon sau vacanţe de vară. Ei ştiu bine ce au de făcut pentru ca viitorul să le aducă satisfacţii şi beneficii pe măsură.