Înainte de Revoluţie, Întreprinderea de Maşini şi Unelte Megdidia avea aproape 7.000 de anagajaţi. Pe vremea comuniştilor acolo se produceau pe bandă rulantă utilaje agricole, căci atunci se punea un preţ uriaş pe cultivarea pămâtului.
Paul Apostol, lichidator judiciar: "La ora actuală mai sunt 150 de utilaje, de la strunguri de tone şi diverse maşini de prelucrare până la foarfece de 50 de kg"
În anul 2004, 70% dintre acţiuni au fost cumpărate de un patron turc. În loc să investească, el şi partenerul român au vândut fosta oţelărie la fier vechi.
Cazul a intrat şi în atenţia procurorilor, iar în mijlocul anchetei turcul s-a făcut nevăzut. Fabrica a ajuns mai târziu pe mâna altor investitori. Noii acţionari au investit sume considerabile, însă compania a intrat în colaps
Ion Gheorghe, secretar general al Sindicatului Liber IMUM: "Noi avem de primit salarii compensatorii si salarii, pe anul 2009-2010, avem câte 100 de milioane de primit şi salarii compensatorii în valoare de câte 100 de milioane de lei".
Nicolae Diac, fost angajat: "Am muncit și am muncit degeaba. Acum trebuie să ne rugam de ei să ne dea banii".
Autorităţile locale sunt indignate starea în care a ajuns IMUM având în vedere că aceasta reprezenta locomotiva economică a orașului.
"În toată această perioada, mai ales din perioada in care IMUM a intrat în reorganizare judiciară și apoi in faliment, a înregistrat către primărie un debit de peste 3 milioane de lei", a spus Luminița Vlădescu, viceprimar Medgidia.
IMUM se întindea pe o suprafață de 37 de ha și mai deținea un stadion de fotbal și o sală de sport pentru angajații săi.
reporter: Marieta Iorga
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea