Marin Spânu cultivă orez de mai bine de un deceniu în comuna Giurgeni. A fost martorul extinderii - parcelă cu parcelă - a investitorului italian în regiune. A reușit, totuși, să își conserve și chiar să își dezvolte afacerea.
Marin Spânu, fermier: "La vremea când eu cumpăram în orezărie, ei erau micuți, doar veniseră pe piață atunci. Acum, situația s-a inversat; ei sunt mari, eu sunt la dimensiunea mea."
"Își bat joc de oameni cu sume enorm de mici pentru un hectar de teren. I-au prins la strâmtoare pe bătrâni", a spus un locuitor din Giurgeni.
Anghel Ștefan a renunțat la parcela pe care o avea încă din 2003.
Anghel Ștefan, locuitor Țăndărei: "A avut dimensiunea trei hectare și 25 de ari, le-am vândut cu opt milioane de lei și ni s-a dat 26,5 milioane de lei."
Compania italiană susţine că a cumpărat terenurile la preţul pieţei. Acum, investorii italieni deţin peste 7000 de hectare în zonă.
Constantin Guriță, administrator investitor italian: "Unele se pretează, unele nu se pretează pentru orezării. Noi încercăm, în momentul actual, să comasăm suprafețele în care putem amenaja orezării. Deci, de a extinde cultura orezului în România."
Firma italiană are 50 de angajaţi, iar reprezentanţii companiei spun că îi costă 1800 de euro pe an să întreţină un hectar cultivat, însă fiecare astfel de parcelă produce, anual, între cinci și opt tone de orez. În 2006, compania a cumpărat și o fabrică, în care orezul este prelucrat și ambalat, pe soiuri.
Mihai Nedelcu, director de producție investitor italian: "Are o capacitate de 150 de tone de orez brut prelucrat în 24 de tone. Funcționează 24 din 24, șapte zile din șapte."
Italienii recoltează anual 50.000 de tone de orez de pe terenurile din Ialomiţa. Cea mai mare parte a producţiei rămâne în România şi numai 25 la sută merge la export
reporter: Adrian Herța
operator: Mihai Ciobanu