Operaţiune spectaculoasă de salvare pe mare! Trei nave militare, un elicopter al Forţelor Navale şi unul privat de la Aerodromul Tuzla au plecat în largul mării, ca să găsească un pescador românesc. Nava plutea în derivă de 19 ore. Curenţii au purtat-o până în dreptul localităţii Tuzla, la peste 90 de kilometri distanţă de ţărm. Pescadorul cu cei 5 marinari la bord a fost remorcat spre Mangalia de o navă a Gărzii de Coastă şi va ajunge acolo în jurul orei 2.00 noaptea.
foto: arhivă
Motorul pescadorului cedează în după amiaza zilei de 3 martie. Marinarii nu au cui să anunţe incidentul. Distanţa este foarte mare de ţărm, iar telefoanele mobile şi staţiile nu funcţionează. În jurul orei 18.00 un vas trece prin dreptul lor, adică în apropierea uneia din platformele de foraj.
Comandantul pescadorului îl roagă pe căpitanul ambarcaţiunii să telefoneze patronului ca să trimită un vas de remorcare. A doua zi, puţin după ora 7.00, pescadorul salvator porneşte înspre nava aflată în derivă. Tot atunci, autorităţile navale alertează alte vase de salvare, civile şi militare.
În jurul orei 9.00, ofiţerii care coordonează misiunea de salvare cer unui aerodrom privat, Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării elicoptere de căutare. După aproape două ore decolează aparatul civil, iar la distanţă de 20 de minute cel militar.
Pleacă înspre Vadu alte două nave de sprijin ale forţelor navale.
Lt. col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale: "La solicitarea ANR, Forţele Navale au pregătit un elicopter pentru a-l trimite la locul indicat în vederea cercetpării aeriene. În acelaşi timp, două nave militare româneşti care se aflau în misiune în acel moment au fost trimise spre acel loc".
La ora 11.35, pescadorul în derivă este localizat în altă parte: la peste 90 de kilometri distanţă de ţărm, în dreptul localităţii Tuzla. Noile coordonate sunt anunţate prin staţie, iar toate navele şi elicopterele care erau în drum spre Vadu fac cale întoarsă.
Dumitru Catană, director Autoritatea Navală Română: Iniţial au fost la Tuzla. Acolo nu s-au găsit. După aceea, alte informaţii au venit şi a trebuit să dăm curs informaţiilor - zona Costineşti-Tuzla.
Dumitru Bucureşteanu, coordonator operaţiunea de salvare, ANR: "Ministerul de Interne ne-au zis că nu pot să ne trimită elicoptere, pentru că e distanţa foarte mare. Era vorba de 40-45 de mile marine faţă de ţărm, iar ei nu pot să meargă decât până la 5...10, am înţeles".
Adrian Vasilache, director Aerodromul Tuzla: "Este inadmisibil ca după 12....şi cu 5....după 17 ore să găseşti o navă, pe o vreme frumoasă ca norocul, în condiţiie în care ar fi trebuit ca într-o oră, o oră jumătate, nava să fie identificată."
În jurul orei 15.00, pescadorul cu cei 5 marinari la bord este remorcat spre Mangalia de o navă a Gărzii de Coastă şi de un alt pescador.
reporteri: Oana Manoilă, Anca Medrea
operatori: Cătălin Vârban, Florin Boboc