Muftiul crede că liderii celor două fundaţii promovează idei radicale şi merge chiar până la analogii cu gruparea sunită insurgentă ISIS.
Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: "După relatările acestor tineri, mă face să cred că există o concepţie greşită despre Islam, care este în concordanţă cu principiile pe care le practică Statul Islamic la ora actuală."
Cine sunt aceste fundaţii
Cele două fundaţii-surori sunt administrate, în prezent, de un grup de tineri care au studiat sau care încă studiază teologia în Turcia sau în statele arabe.
Funcţionează din donaţii şi din sponsorizări de la oameni de afaceri din ţară şi din străinătate şi organizează, la sediile lor, cursuri de limba arabă, seminarii despre cultura şi civilizaţia islamică, lecţii despre Coran. Asan Melek mărturiseşte că vine la Asociaţia Musulmanilor din România pentru a recupera orele de educaţie religioasă de care nu a avut parte în tinereţe, în anii `80, sub comunism.
La Centrul Cultural Islamic „Islamul Azi", se adună, cu precădere, cetăţeni străini - studenţi şi oameni de afaceri.
sursa: facebook.com
Pentru ei, în clădirea în care funcţionează asociaţia a fost organizat şi un lăcaş de cult în care se fac rugăciuni şi în care predicile se ţin în limba arabă.
"Mă străduiesc să vin aici în fiecare zi. Musulmanii trebuie să se roage de cinci ori pe zi. Așa că, ori de câte ori simțim nevoia, încercăm să venim la această moschee", a spus un student arab.
Dispute între Muftiu şi Asociaţii
Deşi există destui oameni care trec pragul acestor asociaţii, Muftiul susţine că influenţa lor, în rândul musulmanilor din România este, totuşi, redusă.
Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: "Vreau să vă spun că nici n-au loc în comunitatea noastră. Sunt cazuri foarte izolate și sperăm ca acest număr al lor să fie din ce în ce mai mic."
Enghin Kerim, președintele Asociației Musulmanilor din România: "Trebuie să privim aceste lucruri în contextul alegerilor. Dumnealui vrea să își justifice, încă o dată, încă un mandat."
Osman Dilaver, administratorul Centrului Cultural Islamic "Islamul Azi": "Eu - vă spun sincer - eu îmi iubesc țara și niciodată n-aș permite cuiva să facă rău acestei țări, siguranței acestei țări."
Rămâne, din acest conflict, o comunitate musulmană amestecată, cu propriile ei spaţii de rugăciune, de dezbatere şi de interpretare a Coranului, care continuă să funcţioneze nerecunoscută de Muftiat, în afara autorităţii lui.
reporter: Adrian Herța
operatori: Victor Niță, Alexandru Brînzaru, Florin Boboc