Liviu Burghelea, reporter Digi 24 Constanţa: "Platforma Uranus a fost construită în anul 1980 în Singapore. Ea poate funcţiona până la adâncimi de maximum 100 de metri şi poate fora până la maximum 9 kilometri adâncime".
Platforma a intrat în proprietatea firmei de exploatare a ţiţeiului în luna noiembrie a anului trecut şi la acel moment putea să funcţioneze în ape adânci de până la 130 de metri.
Pentru a o putea aduce în România, muncitorii firmei au fost nevoiţi să taie 30 de metri din elementele de susţinere. În numai cinci luni au reuşit recondiţionarea şi retehnologizarea colosului de metal.
Gabriel Comănescu, patron firmă exploatare ţiţei: "Tehnic, Uranusul poate să iasă din Marea Neagră dar nu ţintim aşa ceva pentru că ar însemna să facem iarăşi o lucrare mare de a desface picioarele platformei, de a le tăia şi de a le suda şi este o lucrare destul de grea".
Când a fost luată de la croaţi, platforma nu mai fusese folosită de cel puţin doi ani şi nu se afla într-o stare tehnică foarte bună.
150 de tone de oţel special şi peste 200 de tone de tablă navală au fost înlocuite. În plus, i-au fos adăugate şi mai multe sisteme de siguranţă, plus un sistem antipoluare de ultimă generaţie.
Alexandru Bratu, manager proiect: "Practic este imposibil ca platforma să deverseze produse petroliere ori de orice altă natură în mare. Acolo avem panoul de prevenire a erupţiilor pentru că în procesul de foraj factorul necunoscut este prezent şi în caz de evenimente neplăcute, erupţii neprevăzute acţionăm închiderea prevenitoarelor".
Turla de foraj a platformei are la dispoziţie 320 de segmenţi pentru a putea ajunge la adângimea maximă de foraj de 9000 de metri. În plus, platforma poate funcţiona la capacitate maximă pe furtuni puternice de până la 70 de kilometri la oră.
reporter: Liviu Burghelea
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea