Tinerii studenți au dat onorul cu încredere, dar și cu emoție. Bobocii de astăzi vor deveni în câțiva ani niște profesioniști care vor cutreiera mările și oceanele. În onoarea lor s-a organizat, ca în fiecare an, o festivitate la care au luat parte studenții academiei, profesorii și părinții.
După intonarea imnului, reprezentanții Statului Major le-au adresat cuvinte de încurajare viitorilor lupi de mare.
Amiral Alexandru Mârșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale: "Debutați astăzi în formarea dumneavoastră universitară pentru o meserie foarte frumoasă, dar care nu este deloc ușoară. Marinarul este o persoană care trebuie să cunoască foarte bine sensul cuvintelor echipă, camaraderie, autodepășire și să știe, de asemenea, că spiritul de marinar se crează prin muncă."
Studenții vor învăța tot ce au nevoie să știe în meserie de la profesori specializați, prin mâinile cărora au trecut multe generații de-a lungul vremii.
Vasile Dobref, decanul Facultății de Inginerie Mecanică: "Anul universitar începe de fiecare dată cu ambiții noi pentru a oferi studenților un mediu de pregătire cât mai eficient."
Din cei 30 de boboci care urmează cursurile marinei militare, Silvia are doar 19 ani și vine din Brăila. Ea vrea să îmbrățișeze o carieră într-o lume dominată de bărbați, dar acest lucru nu o sperie, iar siguranța financiară pe care o reprezintă viața militară a cântărit decisiv.
Silvia Apostolescu, studentă anul I: "Am fost atrasă de mică de uniforma militară și m-am decis să urmez liceul militar. Sper să-mi ofere tot ceea ce am nevoie, adică la ce mă aștept. Siguranța locului de muncă și armata reușește să ofere acest lucru tuturor."
Pentru noii cadeți și atracția pe care o oferă o viață petrecută pe mare a contat mult în decizia de a urma cursurile Academiei.
Andrei Stănică, student anul I: "Mi-a plăcut această uniformă și să combin frumusețea mării, în principal, cu frumusețea uniformei de ofițer."
Emoții nu au avut doar tinerii studenți, ci și părinții acestora.
Academia Navală Mircea cel Bătrân împlinește în noiembrie 142 de ani de existență și este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România
reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna