La doar 2 kilometri de la ieşirea din localitatea ialomiţeană Feteşti există o insulă pe Dunăre, formată în urmă cu peste 30 de ani. Din cauză că Dunărea a secat în anumite locuri, insula aproape că s-a legat de ţărm. Prilej numai bun pentru oamenii locului să ia nisip de Dunăre.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: În depărtare se vede cum mai mulţi bărbaţi încarcă nisip într-o remorcă şi într-o căruţă, direct de pe insula formată pe Dunăre.
Este interzis să iei nisip de pe cursurile de apă aflate în domeniul public al statului. Aşa spune legea. Amenda pentru un astfel de act este usturătoare şi este aplicată de Apele Române, instituţie subordonată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Cristina Vlad, consilier juridic la Administrația Bazinală de Apă: Aceste persoane riscă amenzi contravenționale, prevăzute de Legea Apelor Nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pentru persoanele fizice, amenzile sunt cuprinse între 25.000 și 30.000 de lei, iar, pentru persoanele juridice, între 75.000 și 80.000 de lei.
Acest localnic a încărcat o tonă şi jumătate de nisip în căruţa lui, adică marfă de peste 120 de lei. Iată ce spune el: "Tencuim şi noi ce avem acolo. Un grajd, o cameră. Da, ştiu, ştiu că nu e voie, că schimbăm cursul apei, dar... Rep: Nu aveţi altă alternativă, nu? Nu e ban, nu e servici, vă daţi seama."
În Feteşti este o adevărată afacere negoţul cu nisip de Dunăre. Este vândut ca nisip de cea mai bună calitate, la preţul de 100 de lei metrul cub.
Costică Zaharia, viceprimarul comunei Borcea: Îmi pare rău că mă adresez celor de la Feteşti să...mai puţin...Numai atât a luat, într-o zi, două sau trei remorci d-alea.
Autorităţiile din Borcea au dreptul la o cotă anuală de 570 de tone de nisip extras de pe insulă, cu acordul Apelor Române.
reporter: Paul Greavu
operatori: Cristian Caciauna / Bogdan Vlădoiu