În afară de Maria Cristina, familia Roşu mai are un băieţel în vârstă de 2 ani. Pentru creşterea lui, de la Primărie părinţii primesc 100 de lei iar pentru fetiţa în vârstă de trei luni, mai primesc 300 de lei.
Maria Roşu, mamă: "Luăm banii de la Primărie, ajutorul de la domnul primar...cu alocația...bine."
Trei copii s-au născut de când a intrat în vigoare Hotărârea Consiliului Local şi până acum. Între timp, două familii s-au mutat în alt judeţ, aşa că Maria a rămas singura beneficiară a celor 300 de lei pe lună.
Gigel Sava, primarul comunei Horia: "Am zis: pentru fiecare copil care se naşte, până la vârsta de 3 ani, să le acordăm indemnizaţie de 300 de lei pe lună. Mai primeşte, timp de 2 ani, din partea Guvernului, 200 de lei. Atunci, ar însemna că o mamă primeşte pentru un copil 500 de lei, care reprezintă aproape un salariu minim pe economie pentru un om care munceşte."
Propunerea către consilierii locali a fost făcută în februarie 2014 şi a fost acceptată în uninamititate. Însă, condiţia a fost ca şi copiii născuţi înainte de 1 octombrie 2014, atunci când a intrat în vigoare decizia, să fie susţinuţi cu 100 de lei pe lună timp de trei ani. Zis şi făcut.
Gigel Sava, primarul comunei Horia: "Am fost prima comună din România cu apă non stop şi contorizată în totalitate. Am fpcut drumuri...toate drumurile pietruite şi o parte asfaltate, iluminat public, şcoli, grădiniţe..creşe, biserici, cămine culturale.Pentru cine le facem dacă populaţia e în scădere?"
Familia Macovei este una dintre cele mai numeroase din comună. Aura are grijă de cei şase copii. Cel mai mare are 14 ani iar cel mai mic, aproape un an. Soţul ei câştigă 1.100 de lei pe lună.
Veniturile lor sunt rotunjite cu 200 de lei de la Primărie pentru cei doi copii cu vârste de până la trei ani. Mai primesc în plus 200 de lei din alocaţiile de la Guvern. Opt persoane se descurcă, totuşi, destul de greu cu 1.500 de lei lunar.
Aura Macovei, mamă: "Sunt zile şi zile. Vă ajută şi banii de la Primărie? Da...puţini cum sunt sunt buni şi aceia. Dumneavoastră lucraţi? Nu!"
În urmă cu 30 de ani erau în jur de 2300 de oameni. Acum, sunt mai puţin de jumătate. În 2025, primarul spune că vor mai rămâne puţin peste 500 de suflete.
Dacă anul acesta se mai nasc nouă copii, cheltuielile s-ar ridica la 100.000 de lei pe an, în condiţiile în care bugetul din încasări de taxe şi impozite este de 400.000 de lei pe an iar Guvernul mai alocă alţi 500.000 de lei anual. În plus, şcolarii şi liceenii din comună primesc, de la Primărie, câte 100 de lei pe lună dacă nu au absenţe şi nu rămân corigenţi.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru