"Este o hota cu tot ce are nevoie: flux laminar, avem si lumina UV pentru sterilitate", explică o angajată a centrului de cercetare.
Este doar unul dintre echipamentele de ultimă generaţie care îi va ajuta pe cercetatori să vină cu noi soluţii pentru mediu, ecosisteme şi resursele care pot fi folosite, în special în zona Deltei Dunării. Studiile vor fi făcute şi în domeniul fluvial şi maritim, acolo unde oamenii de ştiinţă speră să ajunga la rezultate concrete.
Manuela Sidoroff, directorul Centrului de Cercetare Murighiol: Nu există nişte standarde clare, standardizate. Intr-un mod se face în sistemul deltaic al Deltei Padului şi altfel se lucrează în Delta Dunării. Atunci este necesară această coordonare ca toate rezultatele să poata fi comparabile.
Centrul din Murighiol face parte dintr-un proiect strategic european de cercetare, în valoare de 150 de milioane de euro, care presupune construirea mai multor locaţii pentru oamenii de ştiinţă din Europa. Deocamdată, numai în ţara noastră există o astfel de locaţie.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanta: Cercetători din Franţa, Marea Britanie, Germania, practic din 16 ţări europene vor veni în acest centru şi vor studia probleme legate de Dunăre, Deltă şi Marea Neagră.
Dan Bălteanu, membru al Academiei Române: Ceea ce se constata în Delta Dunării se va încerca sa se extinda pentru alte delte ale lumii, ca metode de investigare, ca mod de abordare a soluţiilor de management şi nu în ultim rând ca metode de dezvoltare.
De câştigat vor avea şi comunităţiile din zonă, mai ales că specialiştii au început să folosească în cercetările lor diferite plante din arealul Deltei.
Elvira Ghile, doctor în farmacognozie: Studiile noastre au pornit de la informatiile de etnofarmacia de la populatia locala, deoarece plantele pe care dumnealor le utilizeaza sunt diferite. <MUSCA> Exista posibilitatea cultivarii si obtinerii unor venituri substantiale pentru locuitorii deltei.
În tot procesul de cercetare, oamenii de ştiinţă vor beneficia şi de sprijinul Fortelor Navale, care pot să le pună la dispoziţie nave şi echipemente pentru studiu.
Marian Săvulescu, şef al instrucşiei din SMFN: Putem să asiguram logistic transporturile în interior, pe Delta Dunării, pe braţe, a unor grupe mici de două până la trei cercetători pe obiective punctuale, astfel încat până la dezvoltarea logistică a acestui centru sprijinul nostru să fie activ.
Clădirea în care se află centrul seamănă izbitor cu o cherhana specifică Deltei Dunării. Păstrează forma şi foloseşte stuf, dar şi surse de energie verde -panourile solare. Constructia a durat 9 luni şi a costat 800.000 de euro, fonduri guvernamentale.
reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban