După două luni petrecute pe mare, cei 21 de marinari ai Poliţiei de Frontieră Române, responsabili cu salvarea a o mie de vieţi omeneşti au revenit în sânul familiilor care i-au aşteptat cu nerăbdare.
Cristian Stancu navigă de aproape două decenii. În Portul Militar l-au aşteptat, înfriguraţi, soţia şi fiul său. "Întotdeana ne găsim câte ceva de făcut, ca să mai uităm de greutăţile de acasă. Vrobeaţi des la telefon? Da, când ajungeam la mal, mai schimbam câteva impresii", a declarat CRistian Stancu.
Cum au decurs misiunile de salvare
Marinarii spun că marea agitată în timpul operaţiunilor de salvare şi povestea tristă a migranţilor sunt doar câteva din experienţele care i-au marcat.
"Disperaţi, acesta e cuvântul care îi caracterizează. Într-o barcă mică, erau 100-200 de persoane, disperaţi. V-au povestit prin ce au trecut în Siria? Erau câţiva vorbitori de limba engleză şi ne-au povestit că au plecat de nevoie, din toată agoniseala lor erau cu un singur bagaj asupra lor", a spus Iulian Ţuţu, membru al echipajului.
Politistii de frontiera au fost pregătiţi în orice moment să intervină, dacă depistau ambarcaţiuni ce pluteau în derivă. În astfel de misiuni, fiecare secundă contează.
Cătălin Paraschiv, comandantul navei "Ştefan cel Mare" a mărturisit că marinarii foloseau "ambarcaţiunea de abordare şi control, în jur de 3-4 persoane urcam şi noaptea plecam 20-25 de mile şi cercetam ţintele acelea, iar misiunea putea dura şi 3-4 ore, erau condiţii vitrege, iar noi îi coordonam".
Marinarii Poliţiei de Frontieră şi-au petrecut week-end-ul alături de familiile lor, iar de astăzi au revenit la bordul navei Ştefan cel Mare, unde vor relua pregătirile pentru următoarele misiuni.
reporter: Daniel Leancă
operator: Liviu Erimia
editor web: Anca Medrea