Medicul din imagini a fost lăsat pe drumuri după o viaţă lucrată în spital. Nu s-a aşteptat niciun moment ca reorganizarea anunţată de Consiliul Judeţean să fie atât de radicală.
Cum operaţii nu s-au mai făcut de patru luni, după ce sala a fost închisă, cei şase medici de la Ortopedie s-au ocupat doar de recuperarea pacienţilor.
Eugen Rubenie, medic primar ortoped SOTRM Eforie: "Această decizie m-a surprins prin faptul că am ajuns în situaţia de a fi disponibilizaţi, de a deveni şomeri de lux în România, mai ales că suntem medici cu pregătire universitară, cu diferite competenţe".
Şi pentru că unitatea medicală de urgenţă de la Constanţa nu are locuri vacante ca să îi preia pe medici, vor trebui să-şi caute de lucru în altă parte sau să rămână colaboratori ai altor spitale din judeţ.
Dan Căpăţână, director SCJU Constanţa: "La nivelul Secţiei de Ortopedie din Spitalul Judeţean suntem cu normativul la maxim. Cu alte cuvinte, nu mai putem angaja niciun medic. Noi am încercat şi la alte spitale, am trimis scrisori, conform hotărârii de guvern care ne obligă să facem demersuri pentru a le găsi în altă parte, dar nu am primit niciun răspuns de la spitalele din judeţ".
"Împreună cu alt coleg colaborăm la Spitalul Municipal din Mangalia, unde facem intervenţiile chirurgicale, alţi doi colegi fac acelaşi lucru la Spitalul din Medgidia", a spus Toma Cucu, medic primar ortoped SOTRM Eforie.
Pentru operaţiile pe care le fac în aceste spitale, cadrele medicale primesc doar 600 de lei lunar. O sumă extrem de mică pentru o viaţă muncită în sistem, cu normă-ntreagă. Vestea că nu va mai rămâne niciun doctor la Eforie a ajuns rapid la urechile celor 15 pacienţi internaţi acolo.
Nici cele 18 asistente ale secţiei de Ortopedie nu au scăpat de preaviz. Doar că, în cazul lor s-a găsit o soluţie de compromis.
"Să ni se ofere un loc de muncă pe acelaşi domeniu pe care am lucrat. Şi cu greu am obţinut un loc de muncă pe o secţie, nu Ortopedie, pe o altă secţie a Spitalului Judeţean, Chirurgie, Cardiovascular, Ginecologie", a spus Mirela Costache, asistent medical SOTRM Eforie.
Cei şase medici au apelat la ajutorul unui avocat, în speranţa că vor acţiona decizia în instanţă.
Spitalul de Ortopedie din Eforie a fost preluat în anul 2004 de Consiliul Judeţean Constanţa, iar de atunci nu s-au mai făcut niciun fel de investiţii acolo, ci doar lucrări de întreţinere din sponsorizări, din venituri proprii şi din fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii.
reporter: Daniel Leancă
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea