Indiferent că îşi petrec vacanţele la hoteluri de la mare sau de la munte, pentru acelaşi fel de mâncare turiştii achită preţuri diferite dimineaţa şi seara.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Comandată dimineața, la micul-dejun, această salată simplă de roșii nu mă costă mai mult de șase lei. Seara, însă, lucrurile se schimbă, deoarece TVA crește la 24%, automat crește și prețul la salată, șapte lei".
Ministrul Maria Grapini vrea să uniformizeze această cotă TVA la 9%.
Ea spune că diferenţele de preţ la mâncare îi alungă pe unii turişti, care preferă să ia doar micul dejun în restaurantul hotelului şi cina în altă parte, pentru ca este mai ieftin.
O parte dintre hotelierii de pe litoral nu sunt însă foarte convinși că această inițiativă îi va ţine pe turişti în hotel.
Nicolae Bileca, manager hotel: "Turistul mănâncă oriunde, important e să îi oferi servicii de calitate, iar cei care vor să se simtă bine și să fie bine tratați, atunci nu cred că e o mare problemă. Seara mănâncă undeva, a doua seară vrea să mănânce în altă parte, să diversifice, într-un alt cadru, într-un alt ambient".
Pe de altă parte, clienţii spun că orice economie este de bun augur, mai ales în vacanţă.
Vecinii bulgari au introdus cota unica de 9 la sută pentru serviciile din turism încă din anul 2012. >
reporter: D.Leancă, O. Manoilă
operator: L. Erimia, C. Caciauna
editor web: Anca Medrea