Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Dacă un turist care ajunge la mare, plăteşte un sejur cu mic dejun inclus, atunci, TVA-ul pentru tot ceea ce se află în această farfurie este de doar 9%. În cazul în care doreşte demipensiune sau pensiune completă, atunci TVA pentru aceeaşi porţie de mâncare este de 24%, fapt ce îl determină să comande mult mai puţin. Un TVA uniform de 9% l-ar face să comande mai multe feluri de mâncare şi în cantităţi mai mari."
Cu alte cuvinte, o porţie care dimineaţa costă aproape 50 de lei, seara ajunge la 60 de lei. De aceea, agenţii din turism spun că taxa pe valoarea adăugată nu ar trebui să mai fie diferenţiată. În acest fel s-ar relaxa şi fiscalitatea, susţin hotelierii şi ar combate, în timp, economia subterană din turism.
Anca Nedea, manager hotel: "Este, în sfârşit, o corectare a unei situaţii anormale. Am putea să fim şi noi în zona aceasta, să fim competitivi cu pieţele internaţionale, am putea să vedem clienţi fericiţi şi un grad de ocupare mult mai mare."
Cristian Bărhălescu, manager agenţie de turism: "Înseamnă pachete mai ieftine pentru turişti, iar, pentru agenţiile de turism, va însemna o atractivitate mai mare".
Turiştii spun că reducerea TVA-ului nu s-ar simţi la buzunar pentru că nu au încredere că hotelierii vor fi...corecţi la tarife.
Una dintre cauzele pentru care ţara noastră înregistrează de două ori mai puțini turişti decât bulgarii este fiscalitatea crescută. În prezent, în România revin numai 383 turiști la mia de locuitori.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea