Anul trecut, 71 % din mămicile din România îşi hrăneau pruncii cu lapte praf, conform unui studiu UNICEF. Timp de două săptămâni, cei doi ingineri biochimişti au studiat ingredientele fiecărei formule de lapte praf de pe piaţa românească.
În comparaţie cu laptele matern, laptele praf este cu 30 la sută mai bogat în glucide şi are un conţinut mare de sodiu, aproape dublu la unele formule. De asemenea, vitaminele sau alte oligoelemente se află în cantităţi peste cele conţinute de laptele matern, cantităţi depăşite cu 20-30%.
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului: "Întrebarea firească care apare este ce se întâmplă cu aceste deşeuri care rezultă în urma metabolizării vitaminelor şi a oligoelementelor. Neavând organismul pregătit pentru eliminarea acestor deşeuri tare îmi este teamă că acestea se pot regăsi în structura unor organe interne şi pe măsură ce se înaintează în vârstă apar o serie de afecţiuni medicale şi în felul acesta se explică şi numărul mare de canecere la copii, numărul mare de alergii la copii."
Mihai Rissdorfer, inginer biochimist: Am găsit extrem de multe feluri minerale din care unele extrem de toxice şi aici mă pot referi în special la prezenţa selenitului şi selenatului de sodiu care sunt substanţe clarificate ca periculoase şi toxice, atât pentru mediu cât şi pentru om. Aceste două substanţe sunt carcinogene.
Medicii sunt de părere că laptele praf este o alternativă doar când este cu adevărat necesar.
Livica Frăţiman, medic neonatolog: Ca medic nu pot avea decât o singură părere. Laptele matern este sfânt. Copiii trebuie să mănânce lapte de mamă cât mai mult timp posibil, după naştere cel puţin şase luni, doar lapte de mamă.
Studiul realizat de biochimişti va ajunge la Agenţia Naţională a Medicamentului. Ei speră ca descoperia lor să fie luată în seamă şi în acest fel, anumite produse care le fac rău sugarilor să fie scoase de pe piaţă.
reporter: Annabelle Borş
operator: Florin Boboc, Alexandru Brînzaru