Primele exemplare de şalău rezultate din repopulare vor ajunge la maturitate anul următor.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Pe caeastă saltea există cel puţin un milion de icre depuse de o singură femelă. Toate aceste boabe sunt luate şi alezate apoi în cuiburi. Cutiile vor fi luate şi duse în lacul Razim. Dintr-o singură cutie vor ieşi, la vară, cel puţin 60 de exemplare de şalău, fiecare cu o greutate de minimum un kilogram".
Dacă această acţiune ar fi întârziat, în câiva ani, lacul Razim ar fi rămas fără peşte.
Edward Bratfanof, guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării: "Noi sperăm ca, din cele circa 500 de cuiburi care s-au produs să rezulte, peste 2 ani, un excedent în ceea ce priveşte specia şalău - în plus faţă de situaţia în care nu făceam această acţiune"
Autorităţile tulcene speră să facă rost de bani ca să repopuleze anual lacul. Pescuitul excesiv şi modificarea condiţiilor de habitat au dus la reducerea dramatică a populaţiei de peşte. Şalăul este foarte căutat şi foarte scump: în pieţe se vinde cu cel puţin 30 de lei kilogramul.
Marian Tudor, director operaţional INCD Delta Dunării: "Bineînţeles că valoare pe piaţă ridicată a dus la o tendinţă de a fi capturat în cantităţi din ce în ce mai mari, crescând astfel presiunea. Cert este că s-a ajuns la un nivel la care specia nu reuşea să supravieţuiască".
Ştefan Cociaş, şef Baza de Cercetare Piscicolă Enisala: "Populaţia de şalău a intrat în impas. Este foarte important ca noi să intervenim şi să sprijinim un pic această parte a activităţii pescarilor
Şalăul din lacul Razim va fi distribuit către pieţele de profil.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea