Orice marinar român care primeşte la bordul navei sarcina să răcească un container plin cu legume, fructe sau carne, nu ştie cum să acţioneze, pentru că în şcoală nimeni nu l-a instruit.
Pregătirea îi este făcută pe loc, din manualele de specialitate de la bord. Asta presupune timp pierdut pentru că pe lângă detaliile pur tehnice, cel care manevrează instalaţia de răcire trebuie să ştie cum să o folosească în siguranţă şi ce anume proceduri să aplice atunci când se defectează.
Adrian Popa, prorectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân: "E foarte important acest laborator întrucât urmează să le asigurăm cursanţilor, studenţilor, deprinderi practice, în condiţii 100% reale".
Laboratorul are trei unităţi frigorifice, dar şi mai multe dispozitive şi aparate folosite în frigotehnie. Întregul utilaj este important pentru studenţi pentru că ce învaţă în teorie, pot să aplice fără probleme pe navele pe care vor lucra.
Pentru început, şase dintre profesorii academiei vor fi instruiţi timp de două zile de către specialiştii furnizorului de echipamente. Cursul pentru studenţii din anul patru durează o săptămână.
Viitorii absolvenţi cărora le va pica la examen probă practică pe container, vor fi testaţi chiar în acest laborator.