În unele dintre cartierele oraşului Cernavodă, blocurile arată de parcă ar fi trecut printr-un război: fără uşi la intarea în scară sau calorifere, cu pereţi scorijiţi şi faţade care stau să cadă.
Tocmai de aceea, primele imobile care vor beneficia de acest proiect vor fi cele mai vechi şi cu cel mai avansat grad de deteriorare.
Pe lângă refacerea faţadelor şi repararea acoperişurilor, se vor izola termic subsolurile şi se va înlocui toată instalaţia termică, atât de pe scara blocului, cât şi în locuinţe.
Sorina Popa, purtător de cuvânt Primăria Cernavodă: "Vor beneficia de asemenea, de înlocuire de ferestre din PVC şi geam termopan şi, de asemenea, înlocuirea uşilor de acces din blocurile care sunt incluse în program, de asemenea din profil PVC".
Conform legislaţiei în vigoare, cheltuielile de execuţie a lucrărilor vor fi acoperite în proporţie de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi 20% de la asociaţia de proprietari.
Chiar şi aşa, însă, mulţi dintre proprietarii apartamentelor se plâng că nu pot suporta partea lor de contribuţie.
"Am 4 milioane pensia, pe caz de boală. Ce să fac? Dacă o spune, poate dacă o fi ceva, poate să dau şi eu câte un milion", au spus localnicii.
Din acest motiv, primăria Cernavodă a decis să îi pună la plată doar pe cei care îşi permit. Pentru restul, cheltuielile vor fi suportate de administraţia locală.
Gheorghe Hânsă, primar Cernavodă: "Legea permite şi consiliul local Cernavodă a votat ca şi această parte de 20% din costurile anvelopării blocurilor să fie suportate tot de către oraşul Cernavodă. Din cele 200 de familii, 5 sau 6 sunt doar cei care au acceptat să plătească efectiv această cotă de 20%".
Este cazul familiilor ai căror membri au un venit de 1630 de lei, fiecare. Aceştia vor plăti suma ce le revine de acoperit, în rate, în maximum 10 ani.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna
editor web: Anca Medrea