Rând pe rând, cei 163 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au mers la serviciu pentru ultima dată. A fost locul din care au plecat la sute de intervenţii şi au salvat, de multe ori, tot atâtea vieţi.
"Noi nu am fost înştiinţaţi de nimic, pur şi simplu ne-am trezit dintr-o dată fără loc de muncă. Nu cred că pot să justifice, că noi nu am fost parte în proces, nu am fost chemat nicăieri", a spus unul dintre pompierii concediaţi.
Adrian Jianu, fost angajat al ISU Dobrogea: "Din 2007 sunt la ISU Dobrogea. Zeci, sute de acţiuni? Cine le mai numără? Asta mai puţin contează, numărul lor, ci ceea ce am făcut".
În aceste condiţii în care personalul de intervenţii a fost decimat, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este nevoită să ia măsuri drastice.
Vlăduţ Ion, prim-adjunct al ISU Dobrogea: "Vom trece la ture, la un program de lucru mai intens, ture de 24 cu 48 dacă se impune acest lucru, pentru a acoperi toate echipajele şi utilajele pe care le avem disponibile".
Ancheta în cazul fraudării examenului de admitere la ISU Dobrogea a început în 2007, după ce procurorii au intrat pe fir şi au aflat că peste 150 de candidaţi au fost ajutaţi de fosta conducere a Inspectoratului, să promoveze examenul, prin falsificarea foilor de concurs de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor.
Procesul a trecut prin mai multe etape, iar decizia finală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede concedierea celor 163 de angajaţi şi condamnarea la 3 ani şi jumătate de închisoare a patru foşti ofiţeri din comanda inspectoratului.
reporter: Daniel Leancă
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea