Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Lucrările la sala de sport au început în anul 2011. Pentru că zona era plină de dealuri, Primăria ar fi dorit să construiască această sală tocmai la marginea satului însă acest lucru nu i-ar fi ajutat cu nimic pe elevi, aşa că s-au demarat ample lucrări pentru nivelarea terenului".
Guvernul a cheltuit 2,4 milioane de lei pentru 80% din construcţie, dar lucrările au fost abandonate în urmă cu aproape trei ani. Proiectul aparţine fostului primar al localităţii care a intrat în conflict cu predecesorul său.
Vasile Simion, fostul primar al comunei Ghindăreşti: "Greşeala dânsului. Poate mă crede duşman şi este total greşit, înţelegeţi? În loc să vină să discutăm, ca să nu rămână astfel de proiecte de izbelişte, dânsul mă crede duşmanul localităţii".
Actualul primar nu a dorit să răspundă oficial întrebărilor adresate de reporterii Digi24. A spus doar că sala de sport este necesară, dar că nu a primit finanţare - peste un milion de lei - pentru finalizarea lucrărilor. În schimb, constructorul este mai optimist.
Constantin Răclaru, reprezentant firmă de construcţii: "Se vor reîncepe lucrările acolo. Atât pot să vă spun. Cum vin banii de la CNI (n.r., Compania Naţională de Investiţii), o să se finalizeze. Cam când credeţi că va fi gata? Cam...primăvară, vară".
Sport într-o sală de 108 ani
Între timp, elevii fac orele de sport într-un spaţiu încălzit cu ajutorul unei sobe. Acolo aerul este greoi, îmbâcsit cu fum de la lemnul ars. Parchetul abia îi susţine pe cei mici, tencuiala este căzută, iar uşile aproape că nu se mai închid.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Această clădire a fost construită în anul 1906. Aici a funcţionat vechea şcoală a comunei Ghindăreşti. Cu toate că nu a fost niciodată reabilitată iar spaţiul nu este chiar atât de generos, ea este acum folosită ca şi sală de educaţie fizică şi sport".
Florin Demid, directorul şcolii "Serghei Esenin": "Avem nevoie de un spaţiu mult mai mare, aerisit, luminos, în care să putem să desfăşurăm jocuri de interior: handbal, baschet, fotbal..cu atât mai mult cu cât în şcoală funcţionează o echipă de handbal fete care a avut rezultate foarte bune la nivel naţional"
Aceste condiţii despre care vorbeşte directorul ar fi trebuit să fie asigurate elevilor, din anul 2012.
Dacă Guvernul nu va sprijini în continuare investiţia, copiii riscă să facă orele de sport în aer liber.
reporter: Oana Manoilă
operator: Matei Ghioc
editor web: Anca Medrea