Gheare de pui, delicatese pentru China. 500 de tone se exportă, lunar, din Constanţa spre Asia

Data publicării:
ghearele de pui

 

foto: turism.bzi.ro 

La patru kilometri depărtare de localitatea Mangalia s-au pus bazele unei afeceri destul de profitabile: se procesează şi se vând gheare de pui. Totul este congelat şi pregătit pentru export.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Aproximativ 500 de tone de gheare pui pleacă din acest loc, în fiecare lună, spre Portul Constanţa. Au de făcut un drum lung - 30 de zile cu vaporul, până în Hong Kong.

Fabrica aparţine unei firme din Turcia care se ocupă cu exportul ghearelor de peste 20 de ani. Managerul a ajuns în ţara noastră în urmă cu 15 ani, ca diplomat în relaţiile româno-turce şi a insistat ca afacerea să se extindă şi pe meleagurile noastre. Aşa că a cumpărat fostul abator de păsări din Mangalia. Investiţia, spune el, se ridică la peste 5 milioane de euro.

Tunka Cemil, managerul fabricii de procesare: În primă fază, am avut o discuţie cu toate abatoarele din ţară. Majoritatea personalului este alcătuit din femei.

Managerul spune că ar vrea să se extindă, dar nu are personal. Doreşte să mai angajeze 40 de oameni. Salariile pornesc de la o mie de lei şi pot ajunge până la 2.500 de lei, în funcţie de cât de mult doreşte fiecare să muncească.

Maria Gavrilescu are 42 de ani şi a lucrat la fostul abator până când s-a închis. Şi-a făcut mari probleme pentru că, al vârsta ei, nu dorea nimeni să o angajeze. Nu a deranjat-o că trebuie să curăţe gheare de pui mai ales că îşi aminteşte gustul ciorbei cu tacâmuri pe care mama ei o pregătea înainte de Revoluţie.

Maria Gavrilescu, angajat al firmei: Eu le mănânc cu plăcere. Încă le mănânc cu plăcere....ciorbe, răcituri. Românul ştie ce să facă cu gheara de pui.

Maria este printre puţinii români care încă le mai consumă. Mulţi nici nu vor să audă de gheare....la ceaun.

În timp ce mulţi spun că nu vor să-şi mai amintească nimic despre tacâmul din farfuria comunistă, chinezii le apreciază. Sunt o delicatesă, spun bucătarii, iar prepararea în stil asiatic a unei porţii de gheare durează în jur de 20-30 de minute.

Guo Qing Bai, bucătar: Se pun în apă fiartă şi se opăresc. Apoi, se adaugă sos de soia. Se prăjesc în ulei, apoi se adaugă ghimbir, praz şi anason

Ghearele de pui sunt extrem de sănătoase: au colagen şi sunt benefice pentru cei care vor să aibă o piele ca de bebeluş. La nivel naţional, de la an la an, exportul de gheare de pui a crescut cu 10%, astfel că, în 2014, România a vândut 12 mii de tone.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri