Focarul ameninţă comuna constănţeană Mihai Viteazu aflată la distanţă de trei kilometri şi localităţile tulcene Baia, Jurilovca şi Ceamurlia de Jos, aflate la 10 kilometri distanţă.
Potrivi autorităţilor tulcene, oamenii au fost informaţi şi sfătuiţi să-şi ţină păsările închise pentru a contracta virusul. Oamenii din Mihai Viteazu spun însă că au auzit despre colonia de pelicani de la televizor. Unii se tem, alţii spun că nu e nicio problemă.
Sătenii nici măcar nu ştiu prea bine ce e cu virusul acesta, dar ştiu că, în 2005, la câţva kilometri de comuna lor a fost un focar mare de boală.
"Doamnă, parcă-mi amintesc eu, odată, că a mai fost, în 2005, cu siguranţă. Cam aşa ceva", a spus o bătrână din sat.
Un alt sătean susţine că autorităţile nu au informat populaţia: "Nu v-a spus Primăria că este o problemă? Nu, nu, asta nu. Acuma, dumneavoastră sunteţi primii. Ce ştiţi despre gripa asta aviar? Nu ştiu nimic, Absolut nimic."
Alte voci susţin că este exclus ca pelicanii să murit din cauza unui virus. Cred, mai degrabă, că ar fi mâncat, de pe câmpuri, seminţe tratate cu chimicale sau că au fost otrăvite de oamenii care le mai dau din când de mâncare.
Focarul s-ar putea răspândi şi în Tulcea
Nici în localitatea tulceană Jurilovca, aflată la 10 kilometri de focar, nu a ajuns vestea focarului de gripă aviară. Cu toate că prefectul judeţului susţine că, printre măsurile de urgenţă luate în cadrul celulei de criză se numără şi interzicerea pescuitului pe zonele aflate în pericol, pescarii pe i-am găsit în port îşi fac în continuare meseria.
Marin Bădiţă, prefectul judeţului Tulcea: "În limita de 10 kilometri, sunt afectate şi trei unităţi administrativ teritoriale de pe raza judeţului nostru. Care sunt acestea? Jurilovca, Ceamurlia de Jos şi Baia. Şi noi pe acestea am anunţat autorităţile locale, am pus în gardă medicii de la cabinetele medicale, am comunicat asociaţiilor de pescari care pescuiesc în zonă, acolo, să nu mai pescuiască!"
Alerta a fost dată când 64 de pelicani au fost găsit morţi pe insula Ceaplace, din lacul Sinoe. Cadavrele a şase păsări au fost duse spre analiză în laboratul Direcţiei Veterinare, dar şi la Bucureşti. În ambele cazuri, s-a confirmat că este vorba despre gripă aviară.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna