Subvenţia ajunge la 159 de euro pe hectar, dintre care 69 de euro sunt suportaţi de stat. Restul banilor vin de la Uniunea Europeană.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În condiţiile în care subvenţiile vin cu foarte mare întârziere, fermierilor le este aproape imposibil să mai facă investiţii. Spre exemplu, acest tractor este moştenire de familie ...de prin 1991. Pe de altă parte, acesta este cumpărat la mâna a doua, din Germania. A costat 25.000 de euro. Achiziţionarea lui a fost posibilă numai datorită banilor din subvenţie luaţi în anul 2012. Un astfel de tractor nou-nouţ ar ajunge la 80.000 de euro."
Mulţi fermieri şi-au achiziţionat cu plata la 31 octombrie, îngrăşământ pentru viitoarele culturi. Alţii au credite la bănci pe care nu mai au cum să le achite la termen.
Tomiţă Cârciumaru a părăsit Armata în 2005 şi a vrut să fie fermier. A preluat afacerea familiei. Pe 1 noiembrie trebuie să achite la bancă peste 13 mii de lei, rata creditului pentru investiţii făcut în 2007. A vrut să renunţe la munca pe câmp dar are proiecte europene în derulare. În plus...:
Tomiţă Cârciumaru, fermier: "Am încurajat şi băiatul să îşi facă o inteprinderere individuală. El are şi pe cultură vegetală, şi zootehnie. Şi el aşteaptă "fericita" subvenţie pe cap de animal."
Sindicatului fermierilor din Constanţa spune că oamenii au fost păcăliţi.
Victor Cruceru, vicepreşedinte Sindicatul Naţional Propact: "Această întârziere generează o serie de probleme şi presiuni din punct de vedere psihologic asupra fermierului pentru că sunt oameni care au datorii, au nişte grafice de plată şi şi-au stabilit nişte obiective."
Dacă până acum fermierii declarau la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe proprie răspundere suprafețele din exploatații, în urmă cu două săptămâni au aflat că efortul lor din luna mai a fost în zadar. Au nevoie de toate actele originale şi de copii, iar fiecare filă este verificată de angajaţii APIA.
Lia Nedea, preşedinte Propact, organizaţia judeţeană: "Dacă un om care are 100 de hectare se duce la APIA să depună şi copie, şi original, fiecare foaie trebuie luată la mână, se duce la ora 8, iese la ora 4...cel care se duce al doilea nu mai are când, că s-a terminat programul".
La nivel naţional, plata pe hectar a dus la cresterea suprafetelor de teren agricol lucrate, de la opt milioane de hectare in 2007 la aproape zece milioane de hectare in prezent, terenurile nelucrate reducandu-se la aproximativ 300.000 hectare.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru