Aproximativ 2000 de locuitori din Constanţa au fost muşcaţi de câini de la începutul anului şi până în prezent. În acest context, judeţul nostru se situează pe locul al treilea, într-un top naţional, în care primele locuri sunt ocupate de Capitală, cu aproape 10.000 de persoane şi Craiova cu puţin peste 2000 de victime ale maidanezilor.
Vaccin, în spital, doar pentru cazuri grave
În medie, 7 persoane muşcate de câini ajung la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase din Constanţa, în fiecare zi, pentru tratament. De mai bine de 2 săptămâni, însă, unitatea sanitară nu mai administrează tratamentul decât cazurilor grave. Celor care vin în ambulator li se face tratamentul local al plăgii, profilaxia antitetanică şi primesc reţetă să îşi cumpere vaccinul antirabic.
"Am avut şi turiştii care, practic, au afectat foarte mult bugetul spitalului şi practic ei ne-au terminat vaccinul antirabic care era destinat populaţiei judeţului pentru că noi ştim cam cât consumăm periodic. Firma cu care noi avem licitaţia, am înţeles că nici nu mai are pe stoc. Chiar dacă vrem sa îl luăm nu mai avem de unde să îl luăm", a declarat Stela Halichidis, directorul Spitalului Municipal de Boli Infecţioase Constanţa.
Faptul că trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi face vaccinul, îi intrigă pe unii cetăţeni. În farmaciile din Constanţa, însă, vaccinul antirabic se găseşte foarte greu şi asta deoarece depozitele nu îl mai au pe stoc de aproape jumătate de an, susţin farmaciştii.
O singură farmacie din Constanţa are vaccin antirabic
În opinia preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din Constanţa este absolut normal ca vaccinul antirabic să nu fie pe stocul tuturor farmaciilor din judeţ.
"Vaccinul se găseşte, la ora actuală doar într-o farmacie de lângă Spitalul Municipal. Nu peste tot, în toate depozitele se găseşte acest vaccin, de când Cantacuzinoul, de acum 2 ani, 3 ani şi-a încetat activitatea, cam toate problemele acestea cu vaccinurile, ale populaţiei din România se rezolvă cu vaccinuri importate, care costă mult mai mult şi se aduc mult mai greu", a spus Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa.
La capitolul câini fără stăpân, Constanţa se situează pe locul al doilea, într-un top naţional, cu aproximativ 20.000 de maidanezi. Pe locul întâi se situează Capitala cu peste 60.000 de câini, iar pe locul al treilea, oraşul Galaţi cu 16.000 de patrupede.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Ionuţ Căpitan
Editor web: Anca Medrea