Asistenta şefă a secţiei de Nefrologie din Spitalul Judeţean Constanţa a fost prima persoană ridicată de mascaţi. Au urmat doi medici, o altă asistentă, o farmacistă şi directorul adjunct al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate.
Dragoş Poteleanu, preşedintele CJAS Constanţa: Ofiţerii de la DIICOT au venit cu un mandat de percheziţie, s-au pus la dispoziţie birourile pe care dânşii doresc să le controleze, să le verifice, un set de documente.
Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii DIICOT au descins şi la un lanţ de farmacii.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Aceasta este una dintre farmaciile din Constanţa care, spun anchetatorii, ar fi eliberat medicamente foarte scumpe în baza unor reţete false. Pe aceste prescripţii s-ar fi aflat numele unor copii cu afecţiuni incurabile.
Reţeaua era bine organizată şi controlată de un om de afaceri. Funcţiona din anul 2009 şi era formată din medici de familie, medici specialişti şi farmacişti din mai multe judeţe.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Din anul 2011, Titus Zgârcitu şi-a extins reţeaua de farmacii şi aici, în Constanţa. În scurt timp s-a împrietenit cu directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pe care l-a convins, spun anchetatorii, în schimbul unor sume de bani să îl anunţe, în timp util, când se fac controale de la Bucureşti.
În joc a intrat şi un inspector al Corpului de Control al Case de Asigurări Constanţa, care, deşi se afla în concediu medical, a fost dus la audieri, împreună cu celelalte cadre medicale.
Anchetatorii susţin că membrii reţelei au întocmit și decontat prescripții medicale fictive pe numele unor rude. După introducerea cardului de sănătate, aceștia au eliberat reţete pe numele unor copii, majoritatea aflați în plasament.
Membri gruparii sunt suspectati ca au decontat fraudulos sume importante de bani, provocând un prejudiciu statului în valoare de 9 milione de lei.
reporteri: Anca Medrea, Oana Manoilă
operatori: Alexandru Brînzaru, Cristian Caciauna