Yildz Ibram este născută şi crescută în Cernavodă. Spune că de mică a fost fascinată de măreţia straielor domnitorilor valahi şi a sultanilor dar şi de arta olăritului aşa că le-a îmbinat.
La 20 de ani s-a mutat în Istanbul, în inima căruia şi-a deschis un atelier de olărit. Tehnica realizării acestor lucrări este una specială. O singură piesă se realizează în 30 - 40 de zile, astfel că artista a avut nevoie de 4 ani ca să termine cele 26 de exponate.
Yildz Ibram, artist ceramist: "Începe de la lut, de la crearea unui boţ de lut, în a-i da formă, să ajungă la o stare perfectă ca să o puteţi arde prima dată. A doua oară, după ce o ardeţi la 1100- 1050 de grade, dupa 18- 19 ore de ardere pe forma respectivă trebuie să concepeţi decorul."
În august 2011, pasiunea sa a dat roade: a fost certificată de Ministerul Culturii şi Turismului Republicii Turcia ca artist în arte tradiţionale turceşti.
Acest lucru, dar şi măiestria în realizarea obiectelor din ceramică au recomandat-o drept artistul potrivit care să marcheze, la Constanţa, la Muzeul de Istorie şi Arheologie, o zi importantă pentru Turcia.
Ali Bozcalişkan, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa: "Astăzi este sărbătoarea întemeierii statului modern turc, de către Kemal Ataturk şi, de asemenea, sărbătoarea tineretului şi a sportului. Aşadar am organizat acest eveniment în cinstea marii sărbători care este asociată cu independenţa Turciei."
Evenimentul a atras atât membrii ai comunităţii turce din Constanţa, cât şi pe iubitorii acestei culturi.
"E foarte interesantă, dar evenimentul creat de expoziţie este mai important chiar decât expoziţia în sine pentru că, ne arată această expoziţie cât de multe punţi culturale există între noi şi turci", au spus vizitatorii români.
Expoziţia este deschisă până la 1 iunie, iar cei interesaţi pot cumpăra operele expuse, cu sume cuprinse între 500 și 1200 de euro. Artista a declarat că banii încasaţi pe cea mai scumpă operă vândută vor fi donaţi familiilor care şi-au pierdut o rudă în accidentul minier din Turcia.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Alex Şerbănescu
editor web: Anca Medrea