Exerciţii pe mai multe fronturi. Aplicaţii militare au avut loc în 17 poligoane din ţară
Poligonul Capu Midia
Puţin după ivirea zorilor alarma s-a dat în mai multe poligoane şi unităţi militare din ţară. 1500 de soldaţi din trupele speciale din România şi alte şase ţări partenere au luat cu asalt obiectivele militare. În Poligonul Midia, trupele speciale au intervenit contracronometru. Misiunea lor a fost de a extrage dintr-o zonă inamică liderul unei reţele teroriste.
Marius Crăciun, Comandatul Forţelor de Operaţii Speciale: "Anii mulţi de misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii din Afghanistan şi-au spus cuvântul. Experienţa pe care am acumulat-o acolo se vede în succesul acestui exerciţiu."
Printre cei de la forţele pentru operaţii speciale s-a aflat şi Laurenţiu Şerban, militar care în 2006 şi-a pierdut un picior în Afghanistan în urma unui atac al insurgenţilor. În ultimii 9 ani a încercat şi reuşit să revină în rândul celor mai bine antrenaţi militari din România.
Laurenţiu Şerban, militar român: "Prima oară când fac acest antrenament în această ipostază publică şi în acelaşi timp după amputaţia pe care am suferit-o în teatrul de operaţii din Afghanistan".
La exerciţii desfăşurate în toată ţara au participat soldati din mai multe ţări, printre care Turcia, Statele Unite ale Americii, România şi Georgia.
Platforma Gloria, largul Mării Negre
În largul mării, şi scafandrii de luptă au pus în scenă o amplă demonstraţie de salvare. Obiectivul lor a fost să elibereze patru civili luaţi ostatici pe o platformă petrolieră, care a fost atacată de forţe ostile.
Platforma, aflată la peste 100 de km în largul Mării Negre, a fost atacată de forţe neidentificate. Semnalul SOS a fost dat în jurul orei 10 dimineaţa.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Elicopterul IAR 330 Puma Naval a decolat. La bord se află 6 militari ai MApN, care vor ataca, din aer, inamicul, şi vor contribui la salvarea civililor de pe platforma Gloria".
Militarii au coborât pe frânghie, în timp ce, din apă, scafandrii de luptă au urcat pe platforma de foraj.
"Se vor întâlni la jumătate, vor face un link-up, vor curăţa platforma de elementele insurgente", a spus un scafandru militar.
Scafandrii de luptă sunt militarii români cu cea mai mare experienţă în teatrele de operaţii şi sunt consideraţi ca făcând parte din comando-urile de elită ale marinei militare. Mulţi îşi doresc să fie ca ei, dar puţini sunt cei care reuşesc să termine cursurile şi să rămână în sistem.
Dan Burcuţă, comandantul unităţii Scafandrilor de Luptă: "După un curs, pentru a intra în rândul forţelor noastre, dintr-un procent de 30 de militari dacă reuşesc 7-8%".
Demonstraţia din larg este parte face parte din exerciţiul internaţional Rousofex 15, care se derulează până pe 26 iunie în mai multe locaţii din ţară.
Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: "Aţi putut să observaţi o serie de acţiuni cu un grad mare de risc MUSCA în afara forţelor şi mijloacelor care au fost puse la dispoziţie de armata română au fost implicate şi o serie de alte forţe speciale din ţările membre NATO şi partenere".
Scopul exerciţiului a fost de a antrena structuri ale forţelor speciale pentru planificarea, organizarea, conducerea şi executarea unei operaţii speciale independente.
reporteri: Oana Manoilă, Laurenţiu Rădulescu
operatori: Ionuţ Balcău, Cristian Caciauna
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News