Cei 17 românii lucrau pe un şantier din Doha, acolo unde montau pavele de granit. Spun că probleme legate de plata salariilor au întâmpinat de când s-au angajat.
Riva Aniţei, muncitor: De când am venit eu, din 2014, în mai, până acuma, niciodată n-a fost bine. Tot timpul, am avut întârzieri de salarii. Am stat şi două luni fără salarii, în 2014, şi tot am rezistat. Am crezut că se reglementează.
Situaţia s-a agravat în primăvara acestui an. De la finele lui martie, muncitorii nu au mai primit niciun ban.
Florin Popa, muncitor: În fiecare zi, la două-trei zile, "Mâine, vă dau banii! Poimâine, vă dau banii! Peste două-trei zile, vă dau banii!" şi ne-a ţinut aşa timp de două luni!
Vasile Zmău, muncitor: Deci nu-i o muncă uşoară. E foarte grea. La 40-45 de grade. Şi a sunat oamenii că nu avem mâncare şi îi înjura, nu pot să vă zic.
Apoi, pe 5 iunie, cei 17 au fost concediaţi. Au căutat sprijin la reprezentanţa diplomatică a României în Qatar.
"În vederea soluţionării conflictului de muncă, Ambasada României la Doha a semnalat situaţia, în regim de urgență, autorităţilor qatareze competente, urmărindu-se soluţionarea situaţiei muncitorilor români într-un timp cât mai scurt. De asemenea, în vederea soluţionării situaţiei, în cursul zilei de 8 iulie 2015, reprezentanţii misiunii diplomatice române la Doha au întreprins demersuri suplimentare pe lângă Ministerul Afacerilor Externe din Qatar", a transmis MAE.
Florin Popa, muncitor: Ambasada ne-a promis - ne-a spus, adică - să cădem la o înţelegere cu patronul nostru Mohammed, să facem o hârtie semnată în faţa dânşilor, că ne ia bilet de avion şi o să ne dea banii, o să ne trimită banii în ţară, în maxim o lună. Nu am fost de acord cu această decizie luată de Ambasadă şi am mers la Forţele de Muncă.
Muncitorii spun că nu vor să plece din Qatar până nu îşi vor recupera salariile. Patronul firmei de construcţii care i-a angajat este Mohammed Hussain Ahmed Atwa.
La începutul anului, Atwa a mai declanşat un conflict de muncă în care au fost implicaţi români. Atunci, zece muncitori au fost arestaţi după ce depuseseră o sesizare la Departamentul Muncii din Qatar, plângându-se că nu au fost plătiţi.
De altfel, potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Externe, din ianuarie, nu mai puţin de 74 de cetăţeni români au solicitat Departamentul Consular de la Doha asistenţă în astfel de probleme legate de conflicte de muncă.
reporter: Adrian Herţa