Reţetele sunt de obicei destul de simple. Este nevoie de sare şi oţet pentru conservare, borcane pentru depozitare şi nu în ultimul rând verdeţuri, condimente sau fructe pentru aromă. Bineînţeles nu trebuie să uităm legumele.
Sunt mai scumpe decât anul trecut, o spun producătorii, ale căror recolte nu au fost tocmai cele dorite.
"Cum a fost recolta anul acesta? Foarte proastă, anul acesta...70 la sută din kapia şi gogoşari a fost distrusă de viermi", a spus Mirela Vaida, producător de legume.
Pentru cei care nu au timp să prepare murăturile şi îşi permit să dea banii pe legume gata murate, ţăranii au, pe lângă legume proaspete, şi borcane pregătite cu murături delicioase.
Secretul, spun specialiştii în de-ale cămării este să se urmeze cu stricteţe reţeta, gospodina să sară niciun pas şi foarte important să respecte gramajele. Fiecare etapă este importantă şi decisivă în păstrarea în condiţii optime a murăturilor peste iarnă.
Liviu Burghelea
Alexandru Şerbănescu