De la sfârşitul lui septembrie, Constanţa va avea un nou elicpoter SMURD, care îl va înlocui pe cel prăbuşit în lacul Siutghiol. Până atunci însă, urgenţele medicale pe calea aerului vor fi preluate de un aparat de zbor similar, aproape nou. Aeronava medicalizată a sosit, astăzi, la Constanţa şi are aproape 400 de ore de zbor.
Imediat după ce aparatul a aterizat pe heliport, echipajele de zbor şi reprezentanţii Inspectoratului General de Aviaţie au făcut ultimele verificări tehnice. Aeronava este pregătită ca, în orice moment, să plece în misiune.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Acest elicopter se află prvizoriu în judeţul Constanţa. În maximum două luni, el va fi înlocuit cu unul similar, însă special modificat în cazul unor aterizări forţate pe apă.
Schiurile viitorului elicopter vor fi mult mai late şi va exista o baliză de amerizare care îl va ţine la suprafaţă, pe ap. Acestea lipseau din dotarea aparatuului care s-a prăbuşit, anul trecut, în lacul Siutghiol.
Elicopterul adus azi la Constanţa are aproximativ 400 de ore de zbor. În mare parte, sunt zboruri de antrenament efectuate în Capitală, dar, pe 29 iunie, a avut prima misiune reală: a transportat un pacient de la Giurgeni, la Cahul.
Lucian Lupescu, pilot elicopter SMURD: A fost folosit ca elicopter de schimb pentru punctele de operarare aeromedicală care au rămas temporar fără elicopter din cauze tehnice sau, cum e acum, să înlocuiască temporar elicopterul 343 ca va fi acum pentru Constanţa.
Elicopterul înlocuişte aparatul de zbor prăbuşit, anul trecut, în lacul Siutghiol, atunci, când întregul echipaj si-a pierut viata.
Mihai Vlad, medic SMURD: Nu avem emoţii, cel puţin eu nu am emoţii. Trebuie să coninuăm ce au început fetele şi să ducem mai departe misiunea lor.
Aeronava EC 135 este pregătită să intervină în misiunile de salvare pe calea aerului. Este deservită în prezent de trei echipaje, alcătuite fiecare din doi piloţi, medic şi asistent medical, iar al patrulea echipaj se află deja în pregătire.
Specialiştii provin din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe şi a secţiei Antestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Elicopterul va asigura permanenţa 24 de ore din 24, şapte zile din şapte şi va transporta inclusiv pacienti din Tulcea, Ialomiţa si, Călăraş. În funcţie de necesităţi, elicopterul se poate deplasa oriunde, chiar şi în Republica Moldova.
reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu