Alina Lascu, elevă în clasa a VII a, este mezina grupului de peste o sută de elevi constănţeni care au fot premiaţi la Concursul de proiecte spaţiale NASA.
Adolescenta este de părere că educaţia are cel mai important în rol în viaţa unui om, aşa că a proiectat o universitate în spaţiu unde să se poată studia mai uşor misterele universului. Proiectul l-a realizat singură în doar cinci săptămâni, de la imagini până la traducerea textului în engleză.
Alina Lascu, elevă a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: "Aşa cum pictorii studiază într-un atelier şi muzicienii într-un studio, cei pasionaţi de spaţiu să fie mai aproape de el, pentru a-l studia şi descoperi secretele universului."
Sanda Oprea, profesor de fizică: "Ea este un copil extraordinar de inteligent, ea este un copil de excepție la toate disciplinele, știe foarte multe lucruri și are o minte organizată, astfel încât a reușit să gestioneze lucrurile într/un timp mai scurt."
Marina Cosma: "Aceasta este stația spațială din puncul M4. Găyduiește 55.000 de locuitori, având un principal scop științific."
O altă echipă de opt liceeni de clasa a XI de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân a reuşit să cucerească tot locul întâi. Aici, munca de echipă și-a spus cuvântul.
Timp de 5 luni ei s-au întâlnit în fiecare zi în laboratorul de fizică să pună bazele teoretice pentru o serie 5 de staţii spaţiale care să colonizeze întregul sistemul solar.
Costin Dobrin, elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: "În următoarele decenii nu știm ce se va întâmpla cu planeta noastră dar un lucru este clar. Resursele sunt pe terminate și de aceea sistemul nostru de stații poate fi nu doar un mod de cercetare în spațiu foarte bun ci și se poate dovedi o alternativă a vieții pe pământ."
Marina Cosma, elevă a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: "Satisfacția a fost pe măsură iar noi nu am simțit oboseala deoarece ne-a plăcut foarte mult ceea ce facem, suntem cu toții pasionați de acest domeniu."
Ion Băraru, profesor de fizică: "Este o așezare umană extrem de complexă în jurul pământului, pe lună, în jurul lunii, apoi pe marte și în jurul planetei marte iar ceea ce este absolut deosebit și/au propus să transforme unul dintre sateliții lui marte în spație stațială locuită."
Din 2004, aproape 500 de elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân au câștigat premii la concursurile NASA. Cu toate acestea, puțini dintre ei ajung la premierea care are loc la Toronto, Canada.
Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân: "Ne străduim un minim necesar deplasării împreună cu părinții, cu sponsori pentru a reprezenta țara și școala."
Micile genii care îşi vor permite să ajungă festivitatea de premiere vor primi diplome din partea conducerii agenţiei spaţiale americane şi îşi vor prezenta proiectele în faţa a sute de elevi din toată lumea.
reporter: Annabelle Borș/ imagine: Cătălin Vârban