Copiii au descoperit întâmplător inscripţii greceşti care datează de 2.000 de ani. Ele sunt la termele romane, unul dintre colţurile pline de istorie din Constanţa, dar şi unul dintre locurile care suferă din cauza gunoaielor aruncate. Alexandru Sariu este în clasa a 5-a şi participă constant la acţiuni de ecologizare.
Alexandra Sariu, voluntar: Să încercăm noi cei mici să curăţăm locul ca să fie frumos, ca să ştim ce putem să le arătăm şi celorlaţi, ca să facă la fel ca şi noi.
20 de copii de la Colegiul de Arte, însoţiţi de profesoare, au venit alături de ONG-ul care a avut ideea curaţeniei în siturile istorice.
Cornelia Bujin, profesoară: Doar prin muncă vom aveam un viitor mai frumos şi mai curat şi cu această ocazie cunoaştem istoria.
Gigi Stanciu, profesoară: În zona aceasta, în apropiere de Edificiul Roman cu Mozaic era zonă comercială, unde se stabilea preţul mărfurilor.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Tot acest spaţiu împrejmuit de gard aparţine Ministerului Culturii. Muzeul de Istorie din Constanţa nu poate contracta un serviciu de salubrizare, Primăria Constanţa nu are voie să intre aici pentru curăţenie. Astfel, singura variantă rămasă este în mâinile voluntarilor.
Al doilea punct al acţiunii a fost la Arhiepiscopia Tomisului. Acolo voluntarii au avut de luptat cu iedera care a năpădit ruinele.
Cel mai mult de muncă a fost în Piaţa Ovidiu. Munţii de gunoaie şi buruieni nici nu te lăsau să vezi bucăţiile de istorie ale Constanţei.
Victor Maxim, reprezentant Let's Do It Romania!: Exemplul personal poate fi un protest atunci când, să zicem, autorităţiile nu-şi fac bine treaba, sau unde sistemul are lacune, noi venim şi suntem o parte din rezolvare.
Adrian Tudose, organizator: Încercăm, în primul rând, să-i învăţăm pe constănţeni să preţuiască aceste vestigii arheologice pentru că asta e identitatea oraşului.
După cele trei ore de muncă susţinută, locurile ecologizate s-au schimbat complet.
reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru