Campania "donează 2% din profit" se adresează celor care care iubesc delfinii şi care doresc să susţină financiar proiectele pentru conservarea şi protejarea speciilor de delfini din Marea Neagră.
Patronii societăţilor comerciale se pot implica şi ei redirecţionând 20% din impozitul pe profit, mai ales că astfel de misiuni au nevoie de susţinere financiară puternică.
Andra Drăghici, asistent manager proiect Mare Nostrum: "Aceştia trebuie, iniţial, să semneze, un contract de sponsorizare cu noi şi pentru aceasta ne pot trimite un email pe adresa noastră office@marenostrum .ro, sau ne pot găsi la sediul nostru, de pe bulevardul 1 Decembrie".
Reprezentanţii organizaţiei spun că lupta pentru atragerea acestor fonduri este destul de grea. Unii nu consideră că protejarea delfinilor este o prioritate, în timp ce alţii nu sunt încă hotărâţi dacă să contribuie sau nu la un asemenea proiect.
Anul trecut, din redirecţionarea a 2% din impozit, în bugetul Mare Nostrum au intrat puţin peste 3.000 de lei. Din aceşti bani, dar şi din alte donaţii sau sponsorizări au fost cumpărate şi dispozitive de îndepărtare a cetaceelor de plasele pescăreşti.
Ce se întâmplă cu banii donaţi
Marian Paiu, reprezentant Mare Nostrum: "Până în prezent, pe plasele pe care am montat astfel de dispozitive nu am înregistrat niciun delfin prins în plase".
Mare Nostrum mai desfăşoară şi o campanie de adopţie a delfinilor. Pentru 500 de lei sau 5000 de lei, orice persoană sau firmă poate înfia un astfel de mamifer. Deşi simbolic, conceptul a prins foarte bine, iar anul trecut 195 de oameni au devenit părinţi spirituali pentru 70 de delfini, faţă de numai 7 persoane, în 2012.
În 2013, numărul delfinilor eşuaţi pe litoralul românesc a scăzut considerabil, doar 65 de exemplare fiind descoperite de voluntarii Mare Nostrum.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Alex Brînzaru
editor web: Anca Medrea