Cel care a găsit monedele a fost Valeriu Bacu. Duminică, în timp ce căuta comori, împreună cu doi prieteni de-ai săi, detectorul de metale a indicat că la 30 centimetri sub pământ se află bani de argint.
Corneliu Vîrvărei, pasionat de istorie: "Zic, e mai bine să săpăm. Părerea mea e că e ceva aici. Da, a fost ceva, bine, de vis, nici acum nu ne vine să credem."
Valeriu Bacu, descoperitorul tezaurului: "Na, ne credem şi noi Indiana Johns, să găsim ceva important istoric şi mai găsim câte ceva şi, se întâmplă câteodată să găseşti câteun tezaur. A fost cu totul şi cu totul întâmplător."
Cei doi bărbaţi au predat tezaurul nu la Constanţa, ci la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti pentru că sunt convinşi că în Capitală vor fi recompensaţi.
Gabriel Custurea, director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: "Descoperim în Constanţa şi ducem la Bucureşti sau descoperim la Timişoara şi ducem la Bucureşti, în cazul ăsta facem în Bucureşti un depozit mare de astfel de descoperiri şi plecăm toţi din judeţele noastre, plecăm toţi să ne căutăm istoria la Bucureşti."
În momentul de faţă, monedele otomane descoperite, 161, din argint, fiecare cântărind aproximativ 27 de grame sunt evaluate de specialişti.
Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile sunt obligate ca, în termen de 1 an să plătească găsitorului o recompensă.
În cazul nostru, banii îi vor reveni lui Valeiu Bacu, care îi va investi în hobby-ul său.
La Constanţa, ultima recompensă plătită de Consiliul Judeţean a fost în anul 2003. Persoana care a găsit un tezar în Constanţa a primit după 4 luni, 20.000 de RON.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna
editor web: Anca Medrea