Medicii şi asistentele au venit de la spitalele din Bucureşti, Ilfov şi Prahova. În cadrul proiectului sunt organizate 8 sesiuni de training pentru cele 150 de asistente medicale instruite in domeniul cardiologiei pediatrice, precum si 60 de medici instruiti in domeniul cardiologiei pediatrice.
De cele mai multe ori, nou-născuţii diagnosticaţi cu malformaţii la inimă trebuie să fie operaţi de urgenţă iar în România astfel de proceduri se fac destul de rar, aşa că părinţii fac sacrificii mari pentru a salva viaţa copiilor şi merg în spitalele de peste graniţe.
Gheorghiţa Sardescu, şef Secţia Neonatologie, Spitalul "Sf. Pantelimon", Bucureşti: Cred că prin proiectele ca acesta, care au ca scop cardiologia pediatrică, intervenţionistă şi nonintervenţionistă, să aducem noutăţi şi, probabuil, în felul acesta să stimulăm şi factorii decisivi să acţioneze în sensul punerii la punct a acestui sistem.
Cu ajutorul unor ecografe performante, medicii au putut să reconstituie imagini 3D cu inima unui făt la cinci luni de viaţă. În majoritatea cazurilor, malformaţiile cardiace pot fi depistate în cel de-al doilea semestru de sarcină.
Elvira Brătilă, medic primar, Spitalul "Sf. Pantelimon", Bucureşti: În momentul în care o gravidă este diagnosticată cu un făt cu malformaţii cardio-vasculare este o problemă unde naşte. Trebuie să nască într-un centru terţiar, care să dispună de o Terapie Intensivă iar, după aceea, nou-născutul să poată fi preluat de o clinică de chirurgie cardio-vasculară care să rezolve problema.
Răzvan Stanca, medic ginecolog, Constanţa: Trebuie să trimitem întotdeauna oameni spcializaţi pentru aşa ceva: cardiologi care fac şi caridologie fetală sau chiar ginecologi care au supraspecilizare în cardiologie fetală.
La cursuri participa 60 de medici și 150 de asistente medicale din domeniul cardiologiei pediatrice, din regiunea Bucuresti - Ilfov și Sud - Muntenia.
reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc