O primă controversă în cazul accidentului produs ieri, pe lacul Siutghiuol, este legată de barca salvatorilor, care nu avea motorul pornit.
Raed Arafat secretar de stat în cadrul MAI: "De ce sunt bărci cu vâsle? Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandrii jos nu poţi să ai bărci cu motor."
Astăzi, însă, secretarul de stat în Ministerul de Interne a găsit altă variantă pentru barca fără motor: era în conservare şi nu a fost într-o misiune oficială .
Raed Arafat secretar de stat în cadrul MAI: "Subliniez aspecte care au apărut pe parcurs. Unul este legat de navă a MAI - ambarcaţiunea jupiter care s-a zis că ea nu a fost chemată, a venit din proopria iniţiativă - da. îi mulţu pt asta. nava este in afara intervenţiei şi este în conservare cu finalul sesonului estival. ea nu trebuia să fie în apă, ci conservată. că a fost în apă, că omul a participat, e un lucru care-i mulţumim lui."
Reprezentanţii ISU au spus însă iniţial că motorul bărcii nu era pornit pentru că s-a pierdut cheia.
Anca Chiriţă purtător de cuvânt ISU Dobrogea: "Acea barca in momentul respectiv nu au reusit sa porneasca motorul, de aceea au considerat oportun sa vasleasca sa nu mai piarda timpul."
Astfel, în nici 24 de ore de la producerea accidentului au apărut trei variante SCRIEM MARE PE ECRAN: s-a pierdut cheia motorului, bărcile au intrat în conservare, motorul bărcii ar fi fi pus în perciol viaţa scafandrilor.
O a doua controversă este cea legată de timpii de intervenţie. Conform ministerului de interne, apelul s-a dat la 16 şi 11 minute, ROMATSA a dat alt timp 16 şi 16 minute, iar ISU spune ora 16 si 5 minute.
Raed Arafat secretar de stat în cadrul MAI: "La 16.11 s-a primit apelul MUSCA in jurul orei 16.11 a fost plecare imediata la doua echipaje si plecare dupa trei minute al treilea echipaj."
Anca Chiriţă purtător de cuvânt ISU Dobrogea: "Apelul prin 112 s-a primit in jur de ora 16.05. Primul echipaj a ajuns in aproximativ 15 minute. La max cinci minute dupa ce a ajuns echipajul s-a lansat prima barca."
Potrivit medicilor, o persoana care sta in apa rece de 3-4 grade nu poate rezista mai mult de 30 de minute şi asta doar daca are corpul foarte bine antrenat, asadar fiecare minut de intarziere conteaza.
Martorii care au văzut cum s-a prăbuşit elicopterul spun că primii salvatori au ajuns la locul accidentului după mai bine de 40 de minute, iar primii care au intervenit au fost pescarii.
Martor: "Cand au venit salvatorii stiti cand, la cinci si zece. noi am sunat la patru si zece. cei de la 112 au crezut ca e o farsa, este o gluma apoi si ceilalti vecini plus oamenii care se plimbau au sunat la 112. Au venit cu barci nu, primii au venit pescarii."