Cu majoritatea voturilor asigurată, Consiliul Judeţean a concesionat unui investitor privat un teren de 1500 de metri pătraţi, care aparţine domeniului public, pentru următorii 49 de ani.
Acesta se află chiar în spatele Spitalului Judeţean, iar acolo se va ridica clinica de radioterapie. Mai departe firma care a închiriat terenul va depune actele la Primăria Constanţa pentru autorizaţiile de construcţie. Investiţia va costa 5 milioane de euro.
Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJ Constanţa: "Noi facem procedura. Noi practic concesionăm terenul urmând ca dânşii să facă construcţia şi să aducă unitatea respectivă, acceleratorul acela de particule, pentru a se putea face radioterapie şi în sud estul României."
O clinică pentru bolnavii de cancer, dar de dimensiuni mai mici este şi la Spitalul Judeţean Constanţa. Acolo spitalizarea este gratuită, dar cei care vor să se trateze vor avea de anul viitor încolo şi a doua opţiune. Contra cost.
Corina Alexandru, preşedinte Asociaţia Oncologic Rom din Constanţa: "A avea două spitale, sau două cabinete medicale, unul de stat şi unul privat care fac acelaşi lucru este foarte ok pentru că ai posibilitatea să alegi unde te duci să te tratezi.
Problema este să funcţioneze în paralel, adică să nu fie desfiinţat cel de stat."
Tehnologia de la Spitalul Judeţean nu este la fel de performantă ca accelatoarele de particule, însă altă variantă nu există pentru oamenii care nu îşi permit să îşi plătească tratamentul în cadrul clinii private.
Corina Alexandru, preşedinte Asociaţia Oncologic Rom din Constanţa: "Gândiţi-vă ce s-a întâmplat la Braşov. Unde în secunda când a apărut cel privat, radioterapia unde şi-a făcut tot omul tratamentul, secţia, laboratorul, a fost desfiinţată. Şi bolnavul care nu pot ajunge la privat trebuie să se ducă la Bucureşti, Cluj."
În noul centru vor fi tratate toate tipurile de cancer. Anual, în Constanţa sunt diagnosticate aproximativ 2.700 de persoane cu această boală.
reporter: Annabelle Borş
operator: Liviu Erimia