Una dinte clădirile cu risc seismic ridicat se află pe strada General Manu, la numărul 32. A rezistat cu brio la două cutremure şi a trecut fără probleme de un război mondial. O ţeavă spartă a regiei de termoficare reuşit să facă prăpăd în locuinţe: apa care a ţâşnit la subsolul blcului, a distrus fundaţia şi a dislocat pereţii apartamentelor.
"Culmea că nu fusese cutremur. M-am speriat, am alertat regiile , că am crezut că datorită gazelor", a spus Ileana Neagu, una dintre locatare.
Oamenii au alarmat imediat autorităţile, care le-au oferit proprietarilor o variantă cel puţin bizară.
"Au dat ordin să se facă expertiză şi în primă fază soluţia a fost mutarea din bloc, pentru că nu se ştie cum se aşează terenul", a mai spus locatara.
Oamenii au refuzat propunerea şi urmat un lung şir de procese, stres şi nervi. De atunci, proprietarii apartamentelor de pe strada General Manu se sperie de fiecare dată când trece o maşină pe stradă, sau când fac un pas prin casă.
Locatarii blocului au dat în judecată regia de termficare. Atâta vreme cât sunt în litigiu, nu pot consolida clădirea şi nici n-o pot asigura. RADET nu dorit să ofere un punct de vedere oficial, deşi acesta a fost solicitat de reporterii DIGI 24 în mai multe rânduri.
Cutremure pe bandă rulantă
În ultimul timp, România a fost lovită de nu mai puţin de 290 de cutremure. Culmea este că nimeni nu s-a gândit la o procedură specială de evacuare a persoanelor care locuiesc în clădiri încadrate la clasa de risc seismic I.
În acest moment doar cinci clădiri din orașul Constanța sunt clasificate în clasa I de risc seismic, alte 29 fiind încadrate în clasele II și III. La nivelul întregului județ sunt 69 de astfel de clădiri, iar lsta lor a fost actualizată ultima dată în anul 2008.
Reporter Liviu Ginea
Operator Alex Şerbănescu
editor web: Anca Medrea