20 de tone de piersici au fost încărcate numai astăzi în camioane. O zi întreagă au trudit muncitorii în livadă pentru cei 20 de mii de lei, pe care îi va câştiga staţia de cercetatare din acest transport. Cu banii primiţi, conducerea unităţii va asigura luna aceasta leafa pentru o treime dintre angajați.
Dr. Cristian Păltineanu, directorul SCDP Constanța: "În lipsa unei subvenții de cercetare, atunci suntem nevoiți să apelăm la așa ceva, iar în altă parte, în alte țări, situația asta nu este. Nu se întâmplă ca la noi."
În mod normal, staţiunea ar trebui să îmbunătăţească soiurile existente. Iar misiunea cercetătorilor din laboratoare este să găsească o „rețetă" cât mai bună a fructelor. De altfel, la centrul din vecinătatea Constanței sunt certificate mai multe soiuri de caise și piersici, considerate unicat în lume.
Dr. ing. Alexandru Opriță, cercetător: "Se secționează, avem posibilitatea, atunci când se secționează un fruct să vedem de altfel dacă este aderent sau neaderent pentru sâmbure."
Stațiunea administrează 220 de hectare de teren, dintre care nu mai puțin de 150 de hectare sunt livezi. Chiar dacă la cules sunt folosit tractoare vechi de zeci de ani, cei de la stațiune se adaptează, dar toți prevăd un scenariu sumbru.
Dr. Cristian Păltineanu, directorul SCDP Constanța: "Stațiunile nu se pot dezvolta, nu pot avea echipamente de cercetare la nivel european. Sunt sortite în final desființării."
Ca să nu ajungă în această situaţie, staţiunea pomicolă ar trebui să primească bani de la buget. Cercetătorii au solicitat deja fonduri premierului Victor Ponta şi aşteaptă acum răspuns.
Reporter: Paul Greavu
Operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea