Prima dată, autorităţile locale au vorbit despre acest proiect în anul 2008. Din pricina birocraţiei, abia acum au început efectiv lucrările.
"Proiectul parcului naţional va pune în valoare mult mai mult decât pînă acum tot ce exista In Parcul Național. Am înțeles ca acest centru va funcționa inclusiv ca un muzeu", a spus Sorin Vals, primarul comunei Greci.
"Era necesar din cauză că nu foarte multă lume este conștientă de valoarea zonei. Parcul este întins pe o suprafață mare 11.200 de hectare, într un mozaic fracturat si ca sa poți să arăți tot ce este acolo trebuie să o faci mai concentrat", a completat Bogdan Băjinean, viceprimarul comunei Greci.
Proiectul viitorului centru a fost realizat, pentru Administraţia Prcului Naţional Munţii Măcinului, de o firmă din Olanda şi este gândit în aşa fel încât costurile de întreţinere ale clădirii să fie cât mai mici cu putinţă. De aceea, viitoarea clădire a fost botezată "casa verde".
Codruţa Darie, manager de proiect: "Va fi independetă energetic şi va dispune de o eoliană şi de sisteme de reciclare a apei și aerului. Se doreşte a fi o clădire cât mai eficientă energetic şi cu un consum cât mai redus de apă".
Centrul turistic i-ar putea convinge pe vizitatori să rămână în zonă mai mult decât o noapte, iar asta s-ar simţi în unităţilor comerciale din zonă.
Marea problemă a zonei este legată însă de unităţile de cazare.
Chiar dacă turiştii vor fi mai mulţi şi mai bine informaţi asta nu înseamnă că vor putea rămâne peste noapte în zonă altundeva decât la particulari sau la pensiuni aflate la zeci de kilometri distanţă, adică la Măcin sau la Tulcea.
reporter: Liviu Burghelea
operator: Cătălin Vârban