50 de ceasuri dintr-o tranşă mai mare au sosit la Asociaţia Nevăzătorilor din Constanţa în primele zile din ianuarie şi au şi început să fie distribuite celor care le-au plătit încă de anul trecut. Reprezentanţii asociaţiei spun însă că nu sunt la prima încercare de a face mai uşoară viaţa nevăzătorilor.
"Cinstit a mai fost o tentativă, acum circa 5-6 ani, prin 2007, 2008, cu nişte ceasuri din plastic, care s-au distrus foarte repede", a spus Petru Pop Şpan, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala interjudeţeană Constanţa - Tulcea.
Ceasurile au trei butoane, cel din mijloc are rolul de a fixa limbile care indică ora pentru văzători sau persoanele cu vederea slabă.
Butonul de sus este utilizat pentru aflarea orei, printr-o simplă apăsare, iar la a doua apăsare îţi spune ziua. Cel de al treilea buton este folosit pentru fixarea orei şi setarea alarmei.
Vasilica Pop Span, membrui al Asociaţiei Nevăzătorilor din Constanţa: "Pentru un nevăzător este foarte bun, e chiar avantajos pentru că sunt laterale butoanele. Că cele care au venit înainte erau pe deasupra, pe cadran şi te îmbrăcai cu un pulovăr şi se agăţa, şi se oprea ora".
Deşi acum au ceasuri de mână vorbitoare, mult mai bune, speră ei, multe dintre persoanele nevăzătoare încă mai folosesc ceasurile clasice, Braille.
Şi Radu Vasile, vicepreşedintele asociaţiei, este extrem de încântat de noile ceasuri pentru că spune el, sunt mult mai elegante şi, spre deosebire din cele din plastic, pot fi purtate şi la o ţinută office.
Reprezentanţii asociaţiei vor să facă loc pe piaţa din România şi altor firme care comercializează ustensile strict necesare persoanelor nevăzătoare.
Radu Vasile, vicepreşedintele Asociației Nevăzătorilor din Constanţa: "Au nevoie de cântare, au nevoie de termometre, au nevoie de aparate de luat tensiunea, aparate de măsurat glicemia".
În judeţele Constanţa şi Tulcea, există peste 3000 de nevăzători din care puţin peste 1000 fac parte din Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala interjudeţeană Constanţa - Tulcea.
Pentru aceştia, următorul pas al asociaţiei este să comande ceasuri de masă vorbitoare în limba română care să le înlocuiască pe cele vechi.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea