Cazinoul din Constanţa. Emblema oraşului de la malul mării a avut un traseu nefericit, în special în ultimii ani, când nimeni nu s-a mai ocupat de îngrijrea lui. Ridicat cu eforturi mari la începutul secolului trecut, edificiul găzduia toate manifestările importante ale acelor vremuri.
Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa: "Devine nu numai loc de întâlniri private sau publice, loc de desfăşurare a balurilor, dar devine şi spaţiul de elită în care oamenii se adună, se regăsesc."
La construirea lui au contribuit cei mai buni ingineri din ţară, iar ideea transformării monumentului în cazino a fost a unui burghez din Franţa.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Cazinoul a fost ridicat în 6 ani între 1904 şi 1910 după planurile arhitectului româno-elveţian Daniel Renard. Finisajele interioare dar şi cele exterioare de tip art-nouveau au fost realizate de cei mai mari sculptori ai vremii."
Specialiştii în arhitectură susţin că lucrările de conservare care ar fi putut să menţină clădirea de pe malul mării în stare de funcţionare trebuiau făcute demult.
Radu Cornescu, arhitect: "Acest tip de clădire necesită cel puţin la cinci ani reparaţii curente şi la 10-15 ani nişte reparaţii mai deosebite ca să nu mai vorbesc că la 25 de ani ar trebui să se facă reparaţii capitale."
După repetate încercări fără succes de a gasi un finanţator care să-i redea strălucirea de altdată, Consiliul Local a votat predarea Cazinoului la Compania Naţională de Investiţii.
Iar consilierii locali deja se gândesc la viitoarea lui întrebuinţare, chiar dacă reparaţiile nici nu au început.
Gabriel Candidatu, consilier local: "Cred că ar fi o idee bună dacă acolo s-ar face Primăria oraşului Constanţa. Eu cred că este o soluţie dacă tot nu-i găsim o destinaţie."
Ultima reabilitare a Cazinoului a fost făcută în urmă cu 27 de ani.
reporter: Paul Greavu / Annabelle Borş
operatori: Florin Boboc / Victor Niţă