Cazinoul, pasat în ograda Guvernului. Compania Naţională de Investiţii se va ocupa de reabilitarea monumentului

Data publicării:
cazino constanta

Toţi consilierii locali au fost de acord că edificiul trebuie transferat la Guvern, pentru că bugetul local nu permite reparaţiile de anvergură care trebuie făcute în clădire.

Radu Matei, consilier local: "Cred că n-a fost nimeni in consiliu care să spună: nu vrem să se reabiliteze Cazinoul. În schimb, putem pune întrebarea de ce acum? Adică este o situație care a fost prezentă de ani de zile."

Tudorel Chesoi, consilier local: "Nu sunt foarte sigur ca se va realiza. termenul este de 24 de luni, iar daca nu se va realiza cazinoul va fi returnat primariei".

Primarul Radu Mazăre a spus decizia de a trece monumentul în ograda Guvernului a luat-o după o discuţie cu vicepremierul Liviu Dragnea, care l-a asigurat că are bani în buget.

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa: "Nu știu cine îl va opera(după ce va reveni la municipalitate-n.r.), cine va aduce jucători, pentru că la ora actuală legislația în România este restrictivă privitor la cazinouri. Trebuie ca cineva să bage bani acolo și să-i și scoată". 

Primaria Constanta va pune la dispozitie toate studiile care au fost realizate până acum, inclusiv proiectele de reabilitare. Arhitecţii din Constanţa spun însă că trebuie întocmite planuri noi, pentru că între timp Cazinoul s-a mai degradat.

Radu Cornescu, arhitect: "Ornamente, picturi murale, instalaţii, tavanele, pardoseala, scările, toate acestea trebuiesc luate la mână şi refăcute. Să nu mai vorbesc de fațade și tâmplăria care este putredă, deși este metalică s-a dus și ea". 

Stad up Alexandru Baran, reporter Digi 24 Constanţa "Au trecut 27 de ani de la ultima reabilitare a cazinoului. În acest timp elementele decorative s-au scorojit, iar picturile fascinante de pe pereţi care fascinau turiştii din intreaga lume acum sunt înlocuite de mucegai." (00:29:52:21 - 00:30:07:17) PE RAW CAZINO GUVERN 021014

Oamenii speră ca de data aceasta edificiul să fie reparat pentru că este o clădire emblemă a oraşului.

Cazinoul, mingea de ping pong a autorităţilor

În 2007, Cazinoul a fost concesiona unei firme israeliene care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Patronii spuneau atunci că vor investi 9 milioane de lei în primii cinci ani, dar a venit criza şi planurile lor s-au dus de râpă.

Aşa că, în 2011, primarul Constanţei dă de veste că vrea să vândă simbolul Constanţei. Dar nu a făcut niciun demers. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anuntat că instituţia va prelua Cazinoul pentr a-l reabilita. Ulterior, clădirea a revenit la municipalitate pentru ca lucrările nu începuseră la un an de la preluarea de către minister.

Alexnadru Baran, reporter Digi 24 Constanţa: "În septembrie 2012, primarul Radu Mazăre declara din nou că vrea să vândă clădirea emblemă a oraşului, printr-o licitaţie internaţională. Două luni mai târziu vine cu altă variantă: să facă un parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitarea monumentului şi de amenajarea lui pentru jocurile de noroc. În februarie 2013, Radu Mazăre se răzgândeşte şi anunţă că în imobil ar urma să fie investiţi bani eurpeni." 

Pe lista Companiei Naţionale de Investiţii se află şi construcţia unei săli polivalente şi a unui bazin de înot, lucrare care ar costa câteva milioane de euro.

reporteri: Anca Medrea, Alexandru Baran
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri