A fost o dată, la Mamaia, un castel regal. Cam aşa ar putea începe povestea tristă a imobilului construit din dragostea Reginei Maria pentru mare.
Clădirea a prins formă în 1924, dupa planurile arhitectul italian Paulo Stoppa, la mare modă printre românii cu dare de mână din acea vreme. Regina şi-a dorit ca edificiul sa se încadreze perfect cu peisajul.
Doina Păuleanu director Muzeul de Artă Constanţa: "Din acest motiv Pelişorul arată altfel decât castelul de la Mamaia, după cum castelul de la Mamaia poarta în sine germenii construcţiei de la Balcic. Să construiască în spiritul peisajului, pentru Regina Maria însemna să pună în valoare acest peisaj şi să încerce să nu-l agreseze."
Proiectat în stil balcanic, palatul regal are inclusiv un minaret. Turnul înalt, specific moscheelor, prevăzut cu balcon, devine repede un reper architectonic. Construcţia are o suprafaţă de 1.200 mp şi a fost ridicată în doi ani şi jumatate.
La subsol sunt 16 încaperi în care erau băile, spălatoriile şi garajele. La parter, castelul are 12 camere, bufet, garderoba, 3 terase, 8 băi şi toalete, iar la mansarda 7 camere şi o baie. Interioarele erau desebit de modeste, lucru caracteristic imobilelor Reginei Maria.
Radu Cornescu architect: "Combinaţia aceasta între lemn, consolele astea care se sprijină în nişte streşini mari ale acoperişului, acoperişul cu olane... toate acestea fac o compoziţie deosebită şi unitară în acelaşi timp."
Virgil Coman - şef Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului Constanţa: "Acest edificiu a fost construit, iar la vremea respectivă domina acea zonă a staţiunii Mamaia."
După moartea Regelui Ferdinand, în anul 1927, Regina Maria a donat Castelul prinţesei Elena, mama Regelui Mihai. După 1930, palatul a fost ales de către Regele Carol al II- lea în reşedinţă de vară.
Regina Maria şi-a oprit un teren mic, pe care a ridicat mai târziu "Vila Ştirbey". Superbul edificiu, o dată mândria staţiunii de la malul mării, a fost lăsat în paragină după 1990, când a ajuns pe mâna unei firme off shore din Cipru.
Marian Cioacă reporter Digi24 Constanţa: "Scările pe care odată se plimbau regii şi reginele, se termină într-o piscină care, pâna acum trei ani era noutatea unui club din Mamaia, care era amplasat chiar aici în curtea Palatului. Surprinzator sau nu, managerii au mutat afacerea pe plajă, iar acum o parte a reşedinţei serveşte ca depozit de saltele, şezlonguri şi umbrele."02.25
Salvarea acestei bijuterii arhitectonice ar putea veni fie de la proprietar, fie de la statul român.
Valentin Coman - preşedinte Asociaţia pentru Jurnalism, Cultură şi Comunicare: "Nu poate să nu te doară inima când vezi că indiferenţa poate şi ticăloşia, meschinăria omului de afaceri român şi impotenţa statului român ca administrator şi ca strateg al economiei naţionale au adus acest Castel al Reginei Maria aici."
Palatul Regal din Mamaia este monument istoric de categoria A, ceea ce însemnă că e protejat prin lege şi poate suferi modificări numai cu avizul Ministerului Culturii.
reporter: Marian Cioaca
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea