Caii vânduţi ilegal provin din gospodăriile oamenilor de rând iar, majoritatea, sunt tăiate, de obicei, pentru că s-au îmbolnăvit iar tratamentele cu tot felul de antibiotice nu au dat rezultate.
"Principalul risc este acela de îmbolnăvire de trichineloză. De asemeni, există riscul de îmbolnăvire cu anemir infecţioasă ecvină şi, nu în ultimul rând, prin ingestia de medicamente terţe", spune Geronimo Brănescu, directorul DSVSA Constanţa.
Ultima persoană înşelată a cumpărat carne de cal, în loc de vită, direct din portabagajul unui tânăr care îşi racola clienţii din Piaţa Griviţei.
O analiză de determinare a speciei costă, la Direcția Sanitar Veterinarpă, în jur de 50 de lei, bani pe care oamenii care au suspiciuni trebuie să îi scoată din portofele. Așa se explică și numărul foarte mic al plângerilor pe această temă.
Singurii care pot stopa fenomenul acesta infracțional sunt polițiștii. Raziile sun frecvente, amenzile pornind de la 500 de lei, dar, persoanele care vând marfă ilegal...
"Încearcă să fugă, cele ce sunt sancționate revin. Este un fenomen cu care ne confruntă, încercăm să-l stăpânim.", spune Bogdan Păduraru, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.
Dacă un kilogram de carne de vită se vinde cu 20 sau 22 de lei, pe marginea drumului, este superofertă: 15 sau 18 lei pe kilogram.
Anul trecut, peste 9 tone de carne de cal vândută pe post de vită au fost denaturate de Direcția Sanitar Veterinară din Constanța iar, în urmă cu trei ani, vecinii bulgari au trimis un tir între de cai tranșați cu acte falsificate ce confirmau că este vorba desăre carne de vită.