Bazinele de la Corbu au fost populate anul trecut cu peşti care nu cântăreau mai mult de 20 de grame, iar la nici un an distanţă, proprietarul crescătoriei se mândreşte cu exemplare care au un kilogram şi jumătate. De buna creştere a peştilor se ocupă inginerul Iulian Porumb.
Iulian Porumb, inginer piscicol: "Salinitatea este un risc pentru noi. Vara avem o salinitate foarte scăzută la Marea Neagră...vara trecută spre exmplu am avut şi 2 sau 5 la mie...aproape că puteai să o bei, iar la specia asta sub opt la mie apar mortalităţi".
Peste doar câteva luni calcanul de Corbu va ajunge în marile lanţuri de magazie din România, dar şi în restaurantele exclusiviste din Europa. Cei care se gândesc deja să-l cumpere, trebuie să ştie însă că preţul va fi pe măsura calităţii: 11 euro kilogramul.
Gabriel Popescu, director crescătorie: " În anul 2014 acestă fermă va produce 150 de tone de peşte".
Dacă înainte de Revoluţie, calcanul nu lipsea de pe mesele românilor, fiind considerat mâncarea sărcaului, în anii 2000 în magazine aproape că nu s-a mai găsit calcan românesc.
Şi asta din cauza braconajului, spun cercetătorii marini. Anual tone de calcan sunt confiscate din plasele pescarilor turci care pescuiesc ilegal în apele noastre.
Simion Nicolaev, director INCDM Grigore Antipa: "Din expediţiile pe care le organizăm, populaţa nu se prezintă în stare bună, numărul de exemplae calculate este mai mic".
Concret, dacă în anii 70 pescarii români prindeau peste 300 de tone de calcan din marea neagră, în 2013 legistalia nu a permis ca pe uscat să ajungă mai mult de 40 de tone. Prin această limitare, autorităţile încearcă să prevină dispariţia speciei.
reporter: Liviu Burghelea
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea