sursa foto: adevarul
În prezent, singurul care suportă cheltuielile cu personalul angajat de pe nave este armatorul. În curând, o fundaţie ar putea împărţi cu proprietarul vaporului aceste costuri.
Banii vor fi adunaţi într-un fond, la care ar putea contribui Autoritatea Navală, firme de crewing şi Centrul Român pentru perfecţionarea Personalului din Transporturile Navale.
Adrian Mihălcioiu, preşedintele SLN Constanţa: "Fond care ar ajuta la plata cadeţilor şi la plata transportului acestora, de la navă şi către navă, urmând ca armatorii să suporte cheltuielile de cazare şi cheltuielile de mâncare la bordul navei, pe timpul cât aceştia îţi desăvârşesc practica".
"Din punctul meu personal de vedere, constituie un demers cât se poate de favorabil pentru accesul studenţilor la astfel de programe de cadeţie", a spus Marian Ristea, prodecan Facultatea de Inginerie Marină.
Ce spun cadeţii
Andreea are 22 de ani şi anul acesta va absolvi Academia Navală Mircea cel Bătrân. Visează ca la un moment dat să ajungă comandant de navă. Până atunci, însă, are de înfruntat mentalităţile celor care operează pe o piaţă a recrutării forţei de muncă ce are ca grup ţintă bărbaţii.
Andreea Ruxandra Ştefăniţă , student Academia Navală Mircea cel Bătrân: " E o idee foarte bună deoarece îi sprijină pe cadeţi, iar într.o lume în care contează absolut toate performanţele".
Viitorii cadeţi sunt conştienţi de faptul că trebuie să fii printre cei mai buni pentru a fi susţinuţi financiar de o fundaţie. Iar dacă nici notele nu sunt un atu atunci trebuie să lupte cu alte arme.
"În momentul în care nu reuşeşti să pleci, cu toate că ai note bune, trebuie să insişti. Automat. Trebuie să insişti pe ceea ce ştii. Până ajungi pe o navă trebuie să te duci la foarte multe companii, să-şi depui dosarul şi să dai teste", susţin alţi studenţi.
În momentul de faţă, Academia Navală are încheiate protocoale de colaborare cu peste 40 de filme de crewing, care le oferă ofiţerilor aspiranţi posibilitatea de a accesa programe de cadeţie dacă nu au restanţe.
reporteri: Poliana Căpitan, Loredana Vesparu
operator: Viorel Cotleţ, Alexandru Şerbănescu
editor web: Anca Medrea